Σύμφωνα με μία έκθεση που παρουσίασε το περιοδικό, BMJ Global Health στις 24 Μαρτίου, εξετάστηκαν δεδομένα από 20 χώρες που είχαν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων εκείνη την περίοδο. Σε πρώτη φάση, από τις 20 χώρες, η Μαλαισία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αμερική και η Ολλανδία δεν έδωσαν στοιχεία βασισμένα στο φύλο.
Μετά, όμως, από έκκληση για παροχή πληροφοριών για τα κρούσματα με βάση το φύλο μόνο η Αμερική και η Μαλαισία αρνήθηκαν να παραδώσουν τα σχετικά δεδομένα. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε γνωστές τις σχετικές πληροφορίες μόνο για την Αγγλία και την Ουαλία.
Μεγαλύτερη η θνησιμότητα των αντρών
Σύμφωνα με τα δεδομένα η μεγαλύτερη διαφορά θανάτων αντρών και γυναικών εντοπίζεται στη Δανία και στην Ελλάδα, καθώς 2,1 άντρες χάνουν τη ζωή τους έναντι 1 γυναίκας. Μιλάμε για το διπλάσιο νούμερο.
Στην Ιρλανδία, επίσης, η αναλογία θνησιμότητας αντρών-γυναικών φτάνει το 2 έναντι ενός ενώ στην Ιταλία και την Ελβετία πεθαίνουν 1,9 άντρες για κάθε μία γυναίκα που χάνει τη ζωή της λόγω του νέου κορονοίού. Η μικρότερη διαφορά ανάλογα με το φύλο είναι στο Ιράν (1,1 άντρες- 1 γυναίκα) και στη Νορβηγία (1,2 άντρες - 1 γυναίκα)
Τέλος, στην Κίνα 2,8% των κρουσμάτων που έχουν πεθάνει είναι γυναίκες και 4,7% είναι άντρες.
Τα ποσοστά κρουσμάτων
Η σύγκριση των ποσοστών κρουσμάτων ανάλογα με το φύλο δεν μπορεί να εξηγήσει τα υψηλά ποσοστά υψηλά θνησιμότητας των αντρών. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν είναι αρκετές για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά τους ανθρώπους που έχουν προβληθεί από τον ιό με βάση το φύλο.
Είναι, πάντως, σημαντικό να αναφερθεί το αντιφατικό παράδειγμα της Δανίας. Παρόλο δηλαδή, που πεθαίνουν διπλάσιοι άντρες από γυναίκες, τα κρούσματα για τις κυρίες φτάνουν το 54% ενώ για τους κύριους το 46%.
Αντίθετα, στο Ιράν που τα νούμερα είναι ισορροπημένα, μόνο 43% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι γυναίκες με το υπόλοιπο 57% να είναι άντρες.
Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι 9 από τις 18 χώρες που έχουν δώσει πλήρη στοιχεία, παρουσιάζουν περισσότερα κρούσματα γυναικών. 6 από τις 18 χώρες καταγράφουν περισσότερα κρούσματα σε άντρες. Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Γερμανία παρουσιάζουν αναλογία 50-50.
- Ελβετία (53% γυναίκες - 47% άντρες)
- Ισπανία (51% - 49%)
- Ολλανδία (53% - 47%)
- Βέλγιο(55% - 45%)
- Νότια Κορέα (60% - 40%)
- Πορτογαλία(57% - 43%)
- Καναδάς(52% - 48%)
- Ιρλανδία (52% - 45%)
Ελλάδα, Ιταλία, Περού, Κίνα και Αυστραλία παρουσιάζουν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στους άντρες.
Γιατί οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι στον ιό;
Μέρος της εξήγησης σχετίζεται με τις βιολογικές διαφορές των 2 φύλων. Η έμφυτη ανοσοποιητική απάντηση των γυναικών διαδραματίζει ένα ρόλο. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι φυλετικές διαφορές, όπως τα χρωμοσώματα και οι ορμόνες επηρεάζουν την αντίδραση του οργανισμού στον ιό. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες μπορούν να αντιδράσουν πιο ενεργητικά σε μολύνσεις και εμβολιασμούς. Ειδικότερα, σε προηγούμενους κορονοϊούς, μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι η ορμόνη «οιστρογόνο» μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο. Σε αρσενικά ποντίκια μελέτες έδειξαν ότι υπήρξε μία πληθωρική έκκριση κυτταροκίνης, η οποία όμως, ήταν αναποτελεσματική. Οι κυτταροκίνες είναι υπεύθυνες για ζημιά του ιστού μέσα στους πνεύμονες και για διαρροές σε πνευμονικά αιμοφόρα αγγεία. Τα οιστρογόνα βοηθούν την κλιμάκωση της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί στην αύξηση κυτταροκίνης.
Παράλληλα, σύμφωνα με ερευνητές, παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, που αποτελούν περισσότερο αντρικές συνήθειες, μπορούν να εξηγήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας σε άντρες. Η επιστήμη έχει συνδέσει τέτοιες συμπεριφορές με παθήσεις που γνωρίζουμε ότι θα επηρεάσουν αρνητικά ασθενείς με COVID-19, όπως καρδιαγγειακές, πνευμονικές παθήσεις και υπέρταση.
Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;
Έχοντας όλα αυτά υπόψιν αξίζει να σημειώσουμε ότι οι γυναίκες εκθέτουν περισσότερο την υγεία τους. Ειδικότερα, σε κοινωνίες που παραδοσιακά οι γυναίκες έχουν το ρόλο να παρέχουν φροντίδα και το γεγονός ότι η πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιατροφαρμακευτικό τομέα είναι γυναίκες, καθιστά συχνότερες τις επαφές τους με το νέο κορονοίό και ίσως εξηγεί τα περισσότερα κρούσματα σε μερικές χώρες.
Μία ανάλυση του ΠΟΥ σε 104 χώρες φανέρωσε ότι οι γυναίκες εκπροσωπούν το 70% του προσωπικού υγείας. Στην Κίνα περισσότερο από το 90 των ανθρώπων σε μονάδες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας αποτελούν γυναίκες στην επαρχία της Ουμπέι.
Είναι ενδεικτικό ότι κατά το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014-2016 περισσότερες γυναίκες μολύνθηκαν δεδομένου του ρόλου τους ως πάροχοι ιατρικής φροντίδας.
Ανάγκη για μεγαλύτερη έρευνα της δράσης του με βάση το φύλο
Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη η διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας με βάση το φύλο για να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με την συμπεριφορά του νέου κορονοϊού.
Για παράδειγμα, με αυτόν τον τρόπο θα εντοπιστεί η αιτία για την οποία οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές στον ιό και θα βρεθεί το φάρμακο που θα ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του αντρικού οργανισμού. Παράλληλα, ο σχεδιασμός στρατηγικών θα περιλαμβάνει την προστασία των νοσηλευτριών από την μεγάλη έκθεση στον ιό. Τέλος, θα κατανοηθεί καλύτερα η αντίδραση γυναικών και αντρών σε διαφορετικά εμβόλια.
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/2XzaJqJ