Η σκωληκοειδίτιδα αποτελεί μια από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που κάνει ο άνθρωπος, συνήθως σε νεαρή ηλικία, είτε ως παιδί είτε ως έφηβος, εσχάτως και με ρομποτική χειρουργική, χάρις στην πρόοδο της τεχνολογίας και στην ιατρική.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα υποστηρίζουν ότι ο μόνος κίνδυνος από τη μη χειρουργική επέμβαση και τη χρήση αντιβιοτικών είναι μια νέα αναζωπύρωση της σκωληκοειδίτιδας. «Τα παρόντα δεδομένα θα είναι περαιτέρω ωφέλιμα τόσο για τους κλινικούς γιατρούς όσο και για τους ασθενείς κατά τη λήψη μιας θεραπευτικής απόφασης» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αναγνωρίζεται πολύ εύκολα από τον πόνο στην κοιλιά και δεξιά και, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή των ασθενών, καθώς εξελίσσεται σε περιτονίτιδα (σ.σ.: πρόκειται για φλεγμονή που μολύνει την κοιλιακή χώρα σε περίπτωση που «ανοίξει» σκωληκοειδής απόφυση και διαχυθούν υγρά στην ευρύτερη περιοχή) που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η σκωληκοειδής απόφυση αφαιρείται από το σώμα αφού οι γιατροί κάνουν τρεις ή και τέσσερις μικροσκοπικές τομές στην κοιλιακή χώρα του ασθενούς. Πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας, μετά την οποία οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους την επόμενη ημέρα και να επανέλθουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μετά από μία εβδομάδα.
Παρ' όλα αυτά, περίπου ένας στους δέκα ασθενείς υποφέρει από τις παρενέργειες που προκαλεί η ίδια η επέμβαση της αφαίρεση της απόφυσης.