Πολλά κρούσματα στο πρόσφατο ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων, εντοπίστηκαν ανάμεσα σε σεξουαλικούς συντρόφους που είχαν πολύ κοντινή επαφή. Ο ΠΟΥ έχει υπογραμμίσει ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω κοντινής διαπροσωπικής επαφής.
Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι έχουν εντοπίσει ιικό DNA στο σπέρμα μερικών ασθενών με ευλογιά των πιθήκων στην Ιταλία και τη Γερμανία. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ένα εργαστηριακό δείγμα που δείχνει ότι ο ιός που βρέθηκε στο σπέρμα ενός ασθενή ήταν ικανό να αναπαραχθεί και να μολύνει άλλο άτομο.
Η υπεύθυνη περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Catherine Smallwood, είπε ότι δεν ήταν γνωστό αν οι πρόσφατες αναφορές σήμαιναν ότι ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά.
«Αυτό ίσως να ήταν κάτι που αγνοούσαμε πριν από αυτήν την ασθένεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε στον πιο συχνό τρόπο μετάδοσης και βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτό συνδέεται με την επαφή δέρμα με δέρμα».
Πάνω από 1.300 κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί από περίπου 30 χώρες από τις αρχές Μαΐου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε άντρες που έκαναν σεξ με άλλους άντρες.
Το ξέσπασμα έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς ο ιός σπάνια εμφανίζεται εκτός Αφρικής, όπου είναι ενδημικός, και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρουσμάτων δεν σχετίζονται με ταξίδια στην ήπειρο.
Καθώς η επιδημία εξαπλώνεται, ο ΠΟΥ έχει συστήσει στοχευμένο εμβολιασμό των στενών επαφών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι ήδη παρατηρείται βιασύνη για τη συγκέντρωση εμβολίων.
ΠΗΓΗ: Reuters