Ερευνητές και ειδικοί υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν ουσιαστικά για δύο ημέρες για να εξετάσουν τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την επιδημιολογία του ιού, τη δυναμική μετάδοσης του, τα κλινικά χαρακτηριστικά, την εμπλοκή της κοινότητας; και τα αντίμετρα για τη διαχείριση της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της κλινικής φροντίδας, των θεραπειών και των εμβολίων. Συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διατίθενται αποτελεσματικά αντίμετρα με βάση το πού ήταν μεγαλύτερη η ανάγκη.
Ο βελτιωμένος έλεγχος της ευλογιάς των πιθήκων στις ενδημικές χώρες είναι κρίσιμος για την αντιμετώπιση της αύξησης της επίπτωσης της νόσου και για τον έλεγχο των εισαγωγών και των κρουσμάτων αλλού. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ ερευνητών σε ενδημικές χώρες, οι οποίοι διαθέτουν πλούσια εμπειρία και δεδομένα για τη νόσο -μαζί με ερευνητές από άλλες χώρες- θα διασφαλίσει ότι η επιστημονική γνώση προχωρά πιο γρήγορα.
Οι ειδικοί υπογράμμισαν την ανάγκη για ταχείες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση της επιδημιολογίας της νόσου, των κλινικών συνεπειών της και του ρόλου των διαφόρων τρόπων μετάδοσης. Επιπλέον, επισημάνθηκαν οι ακόλουθες ερευνητικές ανάγκες:
- μια ολοκληρωμένη προσέγγιση One Health για την κατανόηση της μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο και των δεξαμενών ζώων
- ανάπτυξη και αξιολόγηση καλύτερων διαγνωστικών εργαλείων που μπορούν να είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο
- βελτιωμένες προσεγγίσεις για την επικοινωνία και τη συμμετοχή των κοινοτήτων στις πληγείσες περιοχές
- μελέτες για τη βελτιστοποίηση της υποστηρικτικής κλινικής φροντίδας
- τεκμηρίωση των βέλτιστων πρακτικών ελέγχου και θεραπείας
- και γρήγορη και διαφανή επικοινωνία δεδομένων και επιστημονικών στοιχείων.
Οι ειδικοί τόνισαν επίσης την ανάγκη για κλινικές μελέτες εμβολίων και θεραπειών για την καλύτερη τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητάς τους και την κατανόηση του τρόπου χρήσης τους σε αυτή και μελλοντικές επιδημίες.
Η εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση δραστηριοτήτων δημόσιας υγείας — όπως η επικοινωνία πληροφοριών πρόληψης, η ενισχυμένη επιτήρηση ασθενειών, η ιχνηλάτηση επαφών, η απομόνωση κρουσμάτων και η βελτιστοποιημένη φροντίδα των ατόμων με τον ιό— θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.
Αυτή η διαβούλευση αποτελεί μέρος μιας σειράς δραστηριοτήτων του ΠΟΥ ως απάντηση σε αυτό το ξέσπασμα σε πολλές χώρες.