Πέντε νέοι θάνατοι αναφέρθηκαν μόνο την Τετάρτη, αλλά οι αρχές δεν κάνουν σχέδια να αναστείλουν το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης, εκτός εάν έρευνες αποκαλύψουν έναν σύνδεσμο, τον οποίο δεν είχαν εντοπίσει τα προκαταρκτικά ευρήματα.
«Ελέγξαμε εάν είναι σκόπιμο να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό ή καλύτερα να αναστείλουμε και να περιμένουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε σε συνέντευξη ο αξιωματούχος υγείας Kim Joong-gon.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι δεν είχαν άμεσες σχέσεις με τον εμβολιασμό λόγω των περιορισμένων δεδομένων που έχουμε τώρα και χωρίς λεπτομερείς αναφορές μετά τη νεκροψία».
Ο Κιμ είπε ότι μια προκαταρκτική έρευνα για έξι θύματα αποκάλυψε ότι πέντε είχαν υποκείμενες συνθήκες.
Αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν επίσης ότι δεν βρέθηκαν τοξικές ουσίες στο ίδιο εμβόλιο που χορηγήθηκε σε άλλα άτομα.
Η αναστολή του προγράμματος εμβολιασμού στη Νότια Κορέα
Λίγες εβδομάδες μετά την προσωρινή αναστολή του εθνικού προγράμματος εμβολίων λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, οι θάνατοι, που περιλαμβάνουν ένα 17χρονο αγόρι και έναν άνδρα στα 70 του, κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων στη Νότια Κορέα.
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η χώρα σχεδιάζει να εμβολιάσει 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας από ασθενείς με έκθεση σε γρίπη και COVID-19.
Ωστόσο, η έναρξη ενός δωρεάν προγράμματος εμβολιασμού για περίπου 19 εκατομμύρια επιλέξιμα άτομα τέθηκε σε αναστολή για τρεις εβδομάδες αφού ανακαλύφθηκε ότι περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες πρέπει να ψυχθούν, είχαν εκτεθεί σε θερμοκρασία δωματίου ενώ μεταφέρθηκαν σε ιατρική εγκατάσταση.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 8,36 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιο της γρίπης από τότε που οι εμβολιασμοί επαναλήφθηκαν στις 13 Οκτωβρίου.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες - που περιελάμβαναν πυρετό, διάρροια και αλλεργίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KDCA) Jeong Eun-kyeong - αναφέρθηκαν σε 430 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο.
Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από 132 και 177 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών αναφέρθηκαν το 2018 και το 2019 αντίστοιχα. Από το 2009, περίπου 25 άτομα που έλαβαν εποχιακό εμβολιασμό κατά της γρίπης πέθαναν, αλλά το αίτιο-αποτέλεσμα δεν έχει αποδειχθεί.