Χαμόγελα και αισιοδοξία, εν μέσω μιας πανδημίας με εκατοντάδες κρούσματα και νεκρούς και στη χώρα μας, προκαλεί στο άκουσμα της η είδηση της γέννησης του πρώτου παιδιού στην Ελλάδα από μητέρα θετική στον κορονοϊό.
Ο μικρούλης γεννήθηκε χθες το απόγευμα στο Αττικό Νοσοκομείο και τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του είναι σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, τις πρώτες ημέρες της ζωής του τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του θα πρέπει να τις περάσουν μακριά ο ένας από την άλλη. Η 24χρονη είχε κάνει το τεστ για τον κορονοϊό στο Θριάσιο, όταν παρουσίασε συμπτώματα. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά αποφασίστηκε να εισαχθεί στο Αττικό, όπου ετοιμάστηκε ειδικός χώρος για να την υποδεχθεί, στο μαιευτήριο. Θετικός βρέθηκε και ο πατέρας.
Ο μικρός ήρθε στον κόσμο με καισαρική, λόγω δυσαναλογίας και μακροσωμίας του εμβρύου, η οποία διήρκεσε περίπου 2 ώρες, στις 8 το βράδυ, χθες Τετάρτη. Όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθώς μεταξύ άλλων φορούσαν ειδικές στολές προστασίας. Βάρος γέννησης του νεογνού ήταν 4.140 γραμμάρια. Το τεστ στο μικρό βγήκε αρνητικό. Στον τοκετό υπήρχε προσωπικό από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου και του χειρουργείου.
Όπως εξηγεί στο News4Health ο μαιευτήρας Γ. Χρέλιας, συμφωνήθηκε για προληπτικούς λόγους μητέρα και παιδί να μην έρθουν σε επαφή, ενώ το μικρό, που μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση, δεν θα επισκεφθούν για το ίδιο διάστημα ούτε άλλα μέλη της οικογένειας, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως πιθανά κρούσματα για την προστασία του νεογνού. Η απόσταση μητέρας και παιδιού θα διαρκέσει 14 ημέρες...
Θεωρητικά, η μητέρα θα μπορούσε να θηλάσει με ειδικό θήλαστρο, αλλά για προληπτικούς λόγους και για να εκλείψει κάθε πιθανότητα να του μεταδοθεί ο ιός, αποφασίστηκε να αποφευχθεί ο θηλασμός. Θυμίζουμε ότι, όπως είχε γράψει το News4Health, η μέχρι στιγμής εμπειρία από γυναίκες που γέννησαν στην Κίνα διαπιστώθηκε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται περιγεννητικά.
Η περίπτωση της γυναίκας από τη Βρετανία, το νεογνό της οποίας βρέθηκε θετικό στον ιό, συνοδεύεται από πολλά ερωτηματικά και υποψίες για δευτερογενή μετάδοση, δηλαδή να κόλλησε το μωρό τον ιό κατά το θηλασμό ή κάποιο άλλη επαφή.
Όπως αναφέρει και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθ. Δημόπουλος, η Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική είχε ετοιμάσει πρωτόκολλο διαχείρισης και συγκεκριμένο χώρο στην κλινική για τη διεκπεραίωση τοκετού sε γυναίκες με (+) COVID-19 είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.
Οι πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες
«Με βάση τα 185 επιβεβαιωμένα κρούσματα εγκύων γυναικών, κατά βάση στην Κίνα, προκύπτουν μερικά πρώτα αισιόδοξα συμπεράσματα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο News4Health η γυναικολόγος -μαιευτήρας, MD, MDA Ιωάννα Τσιαούση και προσθέτει: «στην ουσία, έχουμε μια πρώτη γραμμή κατευθύνσεων από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μ. Βρετανίας αλλά κι από τα reports του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».
Σύμφωνα με την ίδια, τα βασικά συμπεράσματα που έχουν προκύψει είναι τα εξής:
- Ο κίνδυνος μετάδοσης στην έγκυο είναι ίδιος με αυτόν στον γενικό πληθυσμό.
- Ο κίνδυνος της νόσησης φαίνεται ότι έχει επίσης τις ίδιες πιθανότητες με αυτήν στον γενικό πληθυσμό ενώ αντιθέτως στην γρίπη η έγκυος γυναίκα ανήκει στον ευπαθή πληθυσμό. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι μια γυναίκα έγκυος 30 χρονών π.χ διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο να κολλήσει τον ιό με μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας που δεν είναι έγκυος.
- Στην περίπτωση που μια έγκυος κολλήσει θα εμφανίσει πνευμονία; Πόσο θα κινδυνέψει; Οι απαντήσεις είναι ίδιες με αυτές στην προηγούμενη ερώτηση: θα συμβεί ότι και σε μια άλλη γυναίκα στην ηλικία της.
- Αυτό είναι ίσως το πιο κομβικό συμπέρασμα: δεν υπάρχει περιγεννητική μετάδοση στο έμβρυο, ο ιός δεν διαπερνά τον πλακούντα. Στις εγκύους που έχουν γεννήσει μέχρι στιγμής διαπιστώθηκε ότι όλα τα μωρά ήταν υγιή. Σημειώνεται ότι στην γρίπη έχει διαπιστωθεί ότι ο ιός μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να προσβάλλει το έμβρυο.
- Τέλος, στην εξίσου σημαντική ερώτηση, αν μια γυναίκα έγκυος που θα κολλήσει κορονοϊό θα δει την έκβαση της εγκυμοσύνης της να επηρεάζεται από αυτόν- αν θα έχει δηλαδή μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού ή λιποβαρούς εμβρύου κ.τ.λ η απάντηση είναι και πάλι αρνητική.