«Αυτός ο ιός ακολούθησε μία πορεία στο να γίνει περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος» ανέφερε αρχικά ο καθηγητής προτού αναλύσει την εικόνα στα νοσοκομεία.
Ειδικότερα, έχουμε πτώση της πίεσης στα νοσοκομεία, καθώς πλέον οι ασθενείς COVID που νοσηλεύονται είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας με συννοσηρότητες, οι οποίοι είναι ευάλωτοι και έχουν κάποια προβλήματα υγείας (καρδιακή ανεπάρκεια, κακοήθη νοσήματα).
Οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι και υπάρχουν αρκετοί εμβολιασμένοι που δεν μπορούν να παράγουν αντισώματα. Ενδεικτικό είναι ότι είμαστε περίπου στο 1/3 με 1/4 από τον αριθμό των νοσηλευόμενων που είχαμε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αυτοί οι άνθρωποι λόγω των συννοσηροτήτων έχουν ανάγκη για μεγάλο διάστημα νοσηλείας. «Επομένως, μετά όταν αρνητικοποιούνται έρχονται στην Πνευμονολογική, όπου μένουν για μερικές μέρες ή εβδομάδες» συμπλήρωσε.
Ο κ. Γουργουλιάνης σχολίασε ότι αυτό το «κύμα ήταν της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» καθώς τα νοσοκομεία δεν βίωσαν τόσο μεγάλη ένταση.
«Είναι ήπια τα πράγματα, ελεγχόμενα και με ένα άλλο πρόσωπο. Έχουμε ένα πληθυσμό που είναι ανοσοποιημένο, με μία μετάλλαξη ήπια. Άρα αυτο το κύμα τελειώνει και πιθανότατα να είναι η τελευταία στροφή της πανδημίας» κατέληξε.
Μείωση σε όλους τους δείκτες της πανδημίας
Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες 3 μέρες έχουν καταγραφεί λιγότερα από 13 χιλιάδες κρούσματα. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι λίγο μικρότερος από τον πραγματικό λόγω του εορτατικού τριημέρου. Οι διασωληνωμένοι μειώνονται καθημερινά από τα τέλη Γενάρη μέχρι σήμερα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 370 στις 7 Μαρτίου.
Οι θάνατοι μειώνονται αργά αλλά σταθερά, με τον 7ημερο κυλιόμενο μ.ο θανάτων να φτάνει τους 54 ανά μέρα στις 7 Μαρτίου. Ενδεικτικό είναι ότι στις 30 Ιανουαρίου φτάσαμε τους 737 νεκρούς από COVID σε ένα κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο ενώ στις 6 Μαρτίου είχαμε 409 θανάτους. Επομένως, υπήρχε μία πτώση της τάξεως του 45%
Όσον αφορά στους εμβολιασμένους πλησιάζουμε τους 8 εκατ. εμβολιασμούς με τουλάχιστον 1 δόση. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ένα ποσοστό 72% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας. Παραμένει, βέβαια, ο προβληματισμός για μία μικρή μερίδα ευάλωτων πολιτών που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι.