Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα μέτρα που χρησιμοποιούνται για την προστασία από τη μετάδοση της COVID-19, όπως η απομακρυσμένη κοινωνική απομόνωση και η μάσκα, πιθανότατα συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση των ποσοστών της εποχικής γρίπης. Αντίθετα, το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19 αυξάνεται παρά τη χρήση αυτών των μέτρων. Τελικά, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η φαινομενικά ασυνεπής αποτελεσματικότητα των προστατευτικών μέτρων COVID-19 μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη μεταδοτικότητα και την εξαιρετικά μολυσματική φύση του SARS-CoV-2 σε σύγκριση με ορισμένα στελέχη της γρίπης.
Διακεκριμένες υγειονομικές αρχές ισχυρίζονται, επίσης ότι η παγκόσμια εξάπλωση του SARS-CoV-2, μπορεί να αυξάνει τη συνολική ανοσία έναντι άλλων ιών, ουσιαστικά «εμποδίζοντας» την εποχιακή γρίπη. Μια μελέτη του 2020 στο Journal of Medical Virology διαπίστωσε ότι από 8.990 άτομα στη Νέα Υόρκη που είχαν θετικά αποτελέσματα για τον SARS-CoV-2, υπήρχε χαμηλότερη πιθανότητα αυτών των ανθρώπων να φέρουν κοινούς ιούς όπως ο ιός της γρίπης. Ωστόσο, οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν από αυτήν την έρευνα είναι μόνο υποθετικές και απαιτούν περαιτέρω μελέτη για να προσδιοριστεί εάν ο ίδιος ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να είναι προστατευτικός έναντι της εποχικής γρίπης.
Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η γρίπη δεν έχει κάνει την εμφάνιση της μέσα στο 2021. Ειδικότερα, με μία προσεκτική ματιά στα δεδομένα του ΕΟΔΥ, βλέπει κανείς ότι μέχρι τις 17 Γενάρη δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένα κρούσμα γρίπης καθώς και ούτε ένας θάνατος ή νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση της γρίπης διαδραμάτισαν και οι εμβολιασμοί. Ειδικότερα, στην πρώτη φάση του εμβολιασμού κατά της γρίπης, δηλαδή από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου συνταγογραφήθηκαν 3.650.000 εμβόλια κατά της γρίπης.
Τα τρανταχτά παραδείγματα χωρών
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, υπήρχαν περίπου 800.000 ασθενείς με γρίπη αυτή την περίοδο πέρυσι στην Ιαπωνία, ενώ μόνο 1.000 ασθενείς με γρίπη έχουν βρεθεί στην ίδια χώρα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2021. Και στην Αγγλία, δεν υπήρξαν νέες νοσηλείες για τη γρίπη την πρώτη εβδομάδα του 2021, σε αντίθεση με τα χρόνια πριν, όπου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν νοσοκομείο ή εντατική περίθαλψη για τη γρίπη στις αρχές Ιανουαρίου.
Σε άρθρο στο The Jerusalem Post , ένας μεγάλος ιατρικός οργανισμός υγείας ανέφερε μηδέν κρούσματα γρίπης στο Ισραήλ από τα μέσα Ιανουαρίου. Η COVID-19, ωστόσο, εξακολούθησε να εξαπλώνεται στη χώρα, με περισσότερες από 8.000 νέες περιπτώσεις να αναφέρονται την Πέμπτη. Παρόμοιες αναφορές για χαμηλότερη γρίπη, αλλά αυξανόμενες περιπτώσεις COVID-19 έχουν γίνει στον Καναδά.
Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και ο μεγάλος φόβος
Εκτός από το πλύσιμο χεριών και τη μάσκα, η έναρξη της πανδημίας κατέστησε σαφές στο μυαλό πολλών τη σημασία των προληπτικών μέτρων κατά της γρίπης. Η προοδευτική σοβαρότητα της πανδημίας στη συνείδηση του κοινού μπορεί επίσης να έχει οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών γρίπης, για παράδειγμα, προκαλώντας δραματική μείωση του αριθμού των περιπτώσεων γρίπης. Πάνω από το 80% των ηλικιωμένων στην Αγγλία, για παράδειγμα, έλαβαν το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος. Πρόκειται για ποσοστό 10% υψηλότερο συγκριτικά με το περσινό.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας φοβούνται ότι η γρίπη μπορεί να ανακάμψει με υψηλότερο ρυθμό από τα προηγούμενα χρόνια μόλις αρθούν τα μέτρα δημόσιας υγείας κατά της COVID-19. Μια θεωρία υποδηλώνει ότι ο συνολικός πληθυσμός μπορεί να έχει μειώσει την ανοσία έναντι της γρίπης λόγω της έλλειψης έκθεσης σε ιούς της γρίπης. Παρά τον φόβο αυτό, είναι πιθανό οι ιοί της γρίπης να συνεχίσουν να εμφανίζονται και να μολύνουν άτομα πέρα από την τρέχουσα πανδημία κορονοϊού.
Για την εξουδετέρωση αυτής της πιθανής παλίρροιας, πολλοί γιατροί και επιστήμονες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι ευάλωτοι πληθυσμοί, θα πρέπει να παραμείνουν πιστοί στη μάσκα και τη συνηθισμένη απολύμανση των χεριών κατά τη διάρκεια μελλοντικών εποχιακών γριπών. Το ετήσιο εμβόλιο γρίπης χρησιμεύει επίσης ως ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά της γρίπης και είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη στρατηγική σε σύγκριση με τη χρήση μάσκας. Αλλά ο συνδυασμός των δύο μέτρων, μαζί με την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτούς που έχουν μολυνθεί, μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την προστασία και να μειώσει τα μελλοντικά ποσοστά λοιμώξεων.
ΠΗΓΗ: biospace