Ειδικότερα, σε αυτήν περίοδο συνταγογραφήθηκαν 3.650.000 εμβόλια κατά της γρίπης και έχουν εκτελεστεί ήδη 3.400.000 ενώ στην ελληνική αγορά έχουν διατεθεί 3.950.000 εμβόλια.
«Άρα, όπως καταλαβαίνετε από τα στοιχεία, η εμβολιαστική στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν στο σωστό δρόμο και επαρκής» ανέφερε αρχικά, ο κ. Φιλίππου.
Στη συνέχεια αν και παραδέχτηκε ότι υπήρχαν μικροπροβλήματα πρόσθεσε ότι διορθώθηκαν και εκδήλωσε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη της διαδικασίας.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΟΦ διαβεβαίωσε ότι οργανισμός βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα προκειμένου να διεξαγάγει όλες τις εργασίες που απαιτούνται ώστε να έρθει το εμβόλιο κορονοϊού στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο διαβεβαίωσε ότι ο ΕΟΦ μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.
Για το ενδεχόμενο ανάγκης επαναληψιμότητας του εμβολίου κατά της COVID-19, ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της ανοσίας. «Είναι κάτι που μελετάται και θα δούμε στη συνέχεια μας. Η εμπειρία μας δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και δεύτερος εμβολιασμός. Αν χρειαστεί να το επαναλάβουμε μέσα στο χρόνο, θα το επαναλάβουμε»
Δυνατότητα επικοινωνίας με τον ΕΟΦ για όποιον εμβολιάζεται
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον όρο «φαρμακοεπαγρύπνηση» που ακούγεται τελευταία και είναι η λεγόμενη «κίτρινη κάρτα».
Κάθε φάρμακο που έρχεται στην Ελλάδα παρακολουθείται η πορεία του σε μεγάλος εύρος χρόνου. Έτσι, διασφαλίζεται η ασφάλεια του και καταγράφονται κάποιων πολύ σπάνιων παρενεργειών. Αυτό το έργο θα αναλάβει ο ΕΟΦ για το εμβόλιο, ο οποίος έχει εξασφαλίσει την εύκολη επικοινωνία με τους εμβολιασθέντες για θέματα παρενεργειών.