Πάνω από 175.000 νέα κρούσματα COVID-19 και περισσότεροι από 6200 θάνατοι αναφέρθηκαν στην Αφρική την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 50% στην ήπειρο μεταξύ 29 Δεκεμβρίου 2020 και 25 Ιανουαρίου 2021 σε σύγκριση με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε μικρή πτώση σε κρούσματα στη Νότια Αφρική, αλλά 22 χώρες συνεχίζουν να βλέπουν τον αριθμό των περιπτώσεών τους να αυξάνεται. Οι θάνατοι αυξήθηκαν δύο φορές την ίδια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, με περισσότερους από 15.000 συγκεντρωμένους σε 10 κυρίως χώρες της Νότιας και Βόρειας Αφρικής.
Η παραλλαγή 501Y.V2, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, είναι η κυρίαρχη και προκαλεί ισχυρό αριθμών υποθέσεων στη Νότια Αφρική και την υποπεριοχή. Έχει βρεθεί στη Μποτσουάνα, τη Γκάνα, την Κένυα, την περιοχή Μαγιότ της Γαλλίας Ινδικού Ωκεανού, τη Ζάμπια και σε 24 μη αφρικανικά έθνη.
«Η μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική έχει εξαπλωθεί γρήγορα πέρα από την Αφρική και έτσι αυτό που με κρατά ξύπνιο τη νύχτα είναι ότι είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορήσει σε ορισμένες αφρικανικές χώρες», δήλωσε ο Δρ Matshidiso Moeti, Περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Αφρική.
Η απάντηση της Αφρικής στις μεταλλάξεις
Η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στη Γκάμπια και τη Νιγηρία. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν το νέο στέλεχος προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.
Ο ΠΟΥ εργάζεται για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση νέων μεταλλάξεων, βοηθώντας τις χώρες να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν τις πολύπλοκες ικανότητες γονιδιωματικής επιτήρησης που απαιτούνται για τον εντοπισμό και την ανταπόκριση σε νέες παραλλαγές μέσω της αποστολής δειγμάτων σε αλληλουχία εργαστηρίων και παροχή προμηθειών και τεχνική καθοδήγηση.
Με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, ο ΠΟΥ βοήθησε στη δημιουργία ενός εργαστηριακού δικτύου γονιδιωματικής αλληλουχίας COVID-19 με εργαστήρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Γκάμπια, τη Γκάνα, την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα.
Ο ΠΟΥ κάλεσε όλες τις χώρες να αποστέλλουν τουλάχιστον 20 δείγματα σε εργαστήρια προσδιορισμού αλληλουχίας κάθε μήνα για να βοηθήσουν στη χαρτογράφηση της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης.