Ο ΠΟΥ ορίζει την υγεία ως μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, και όχι απλώς την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Για να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα «υγεία για όλους» και να προχωρήσουμε προς την προοδευτική πραγματοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρειάζεται όλα τα άτομα να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων ολοκληρωμένων υπηρεσιών περίθαλψης για τις αμβλώσεις – που περιλαμβάνει ενημέρωση, διαχείριση της άμβλωσης και φροντίδα μετά την έκτρωση.
Η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλή, έγκαιρη, οικονομικά προσιτή και με σεβασμό περίθαλψη για τις αμβλώσεις θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική και κοινωνική ευημερία των γυναικών και των κοριτσιών.
Η προκαλούμενη άμβλωση είναι μια απλή και κοινή διαδικασία υγειονομικής περίθαλψης. Κάθε χρόνο, σχεδόν οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες – 121 εκατομμύρια – είναι ακούσιες. 6 στις 10 ακούσιες εγκυμοσύνες και 3 στις 10 από όλες τις εγκυμοσύνες καταλήγουν σε επαγόμενη άμβλωση.
Η άμβλωση είναι ασφαλής όταν πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που συνιστά ο ΠΟΥ, κατάλληλη για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από κάποιον με τις απαραίτητες δεξιότητες. Ωστόσο, όταν οι γυναίκες με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αντιμετωπίζουν εμπόδια για μία ποιοτική άμβλωση, συχνά καταφεύγουν σε μη ασφαλείς αμβλώσεις.
Το να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη για την άμβλωση που βασίζεται σε στοιχεία είναι θεμελιώδης για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που σχετίζονται με την καλή υγεία και ευημερία (SDG3) και ισότητα των φύλων (SDG5).