Η τακτική άσκηση είναι καλή για το ανοποποιητικό σου σύστημα - με ορισμένες έρευνες να υποστηρίζουν ότι ίσως χαμηλώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρύωμα. Ακόμα και μόνο 30 λεπτά μέτριας άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να έχει οφέλη.
Από τη στιγμή που η άσκηση είναι καλή για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάποια άτομα μπορεί να νομίζουν ότι κάνει καλό να ασκηθείς ενώ είσαι άρρωστος. Δυστυχώς, όταν έχει να κάνει με το κοινό κρύωμα, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι η άσκηση ενώ είσαι άρρωστος, μπορεί να μικρύνει τη διάρκεια της ίωσης ή να την καταστήσει λιγότερο σοβαρή.
Πώς η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα
Υπάρχουν δύο λόγοι που η άσκηση είναι επωφελής για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο πρώτος μπορεί μερικώς να εξηγηθεί από τις ορμόνες που απελευθερώνονται όταν ασκούμαστε. Αποκαλούνται κατεχολαμίνες - τις οποίες οι άνθρωποι γνωρίζουν ως αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, προκαλώντας την γρήγορη απελευθέρωση σημαντικών ανοσοποιητικών κυττάρων που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό της παρουσίας ιών ή άλλων παθογόνων στον οργανισμό.
Αυξάνουν επίσης την ποσότητα της κίνησης των ανοσοποιητικών κυττάρων ανάμεσα στο αίμα και τον ιστό - που είναι σημαντικό στο να βοηθήσει τα ανοσοποιητικά κύτταρα να ανιχνεύσουν και να αποτρέψουν ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και άλλους παθογόνους. Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση είναι ένας τρόπος να αυξήσουμε τα επίπεδα αυτών των σημαντικών ορμόνων στο σώμα μας.
Επίσης όταν ασκούμαστε, η ροή του αίματος αυξάνεται με στόχο να βοηθήσει το σώμα μας να ανταποκριθεί με τις αυξανόμενες απαιτήσεις άσκησης. Αυτή η αυξημένη ροή αίματος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία μας, τα οποία απελευθερώνουν συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται φυσικά κύτταρα δολοφόνοι και Τ κύτταρα που μπορούν να βρεθούν αδρανοποιημένα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μας. Τα φυσικά κύτταρα φονείς και τα Τ κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στη θανάτωση κυττάρων που έχουν μολυνθεί από έναν ιό.
Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μάχη κατά της μόλυνσης με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, για τους ενήλικες ηλικιωμένους που ασκούνται τακτικά για μία περίοδο ενός μήνα έχει αποδειχθεί ότι οι πληγές του δέρματός τους επουλώνονται πιο γρήγορα σε σχέση με τα άτομα που βρίσκονται στο γκρουπ, που δεν ασκούνται. Τρεις μελέτες έχουν δείξει ότι όταν άνθρωποι που δεν ασκούνταν, ξεκίνησαν γρήγορο περπάτημα για 40-45 λεπτά, πέντε μέρες την εβδομάδα, είδαν 40-50% λιγότερες μέρες συμπτωμάτων μόλυνσης του άνω αναπνευστικου συγκριτικά με το γκρουπ ελέγχου.
Γιατί η άσκηση δε βοηθάει όταν είμαστε άρρωστοι
Παρά τα οφέλη της άσκησης στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, είναι δύσκολο να πούμε αν η άσκηση ενώ είμαστε άρρωστοι με ένα κρύωμα, βοηθάει στο να ξεπεράσουμε τη νόσο πιο γρήγορα συγκριτικά με το να μην ασκούμαστε παράλληλα.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν εξετάσει κάτι τέτοιο. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα χρειαζόταν εκούσια να μολύνονταν με ιό. Αυτό δε θα ήταν μόνο δύσκολο αλλά και ανήθικο.
Γιατί, όμως, ενώ η άσκηση κάνει καλό στο ανοσοποιητικό, δε μπορούμε να πουμέ ότι συμβαίνει το ίδιο όταν είμαστε άρρωστοι; Αρχικά πρέπει να θυμηθούμε ότι η άσκηση μπορεί να φτάσει το σώμα στα όρια του. Αυτή η κόπωση μπορεί με τη σειρά της να κάνει τα ανοσοποιητικά κύτταρα λιγότερο ικανά στην απάντηση σε παθογόνους. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο και αποθηκευμένη ενέργεια (στη μορφή της γλυκόζης) όταν ασκούμαστε - κάτι που ίσως χρειάζονται και τα ανοσοποιητικά κύτταρα για να καταπολεμήσουν έναν ιό. Αν το σώμα μάχεται μία υπάρχουσα μόλυνση και μετά εκτεθεί στην κόπωση της άσκησης, αυτό ίσως δεν οφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πότε μπορώ να ασκηθώ ενώ είμαι άρρωστος
Όμως, ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι η άσκηση ενώ είστε άρρωστοι με κρυολόγημα μπορεί να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε πιο γρήγορα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ασκηθείτε αν το θέλετε. Εάν τα συμπτώματά σας είναι κυρίως πάνω από τον αυχένα (όπως καταρροή ή συμφόρηση), ξεκινήστε με την άσκηση σε χαμηλότερη ένταση από ό,τι συνήθως για να δείτε πώς νιώθετε. Εάν αισθάνεστε καλά, μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε την έντασή σας. Αλλά αν η άσκηση σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα, ξεκουραστείτε. Επίσης, δεν συνιστάται να ασκηθείτε εάν αντιμετωπίζετε πυρετό, πόνους στους μύες ή εμετό.
Συμπερασματικά, η τακτική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση πολλών διαφορετικών τύπων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος και πιθανώς ακόμη και της COVID-19. Μην αισθάνεστε τύψεις, όμως, ότι πρέπει να ασκηθείτε εάν είστε άρρωστοι. Μερικές φορές η καλύτερη θεραπεία για το κρυολόγημα είναι η ξεκούραση, η ενυδάτωση και η λήψη παυσίπονων φαρμάκων εάν χρειάζεται.
ΠΗΓΗ: theconversation