Η καταστροφή που εκδηλώνεται στην Ινδία αποδεικνύεται το χειρότερο σενάριο που όλοι φοβόντουσαν από την πανδημία COVID-19. Ανήμπορη να βρει επαρκή ποσότητα νοσοκομειακών κρεβατιών, πρόσβαση σε τεστ, φάρμακα ή οξυγόνο, μία χώρα με 1,4 δις πληθυσμού χαροπαλεύει υπό το βάρος των μολύνσεων.
Επίσης η έλλειψη διαθέσιμων εμβολίων στην Ινδία επιτείνει την επιδημιολογική κρίση. Αυτή η κατάσταση στις ΗΠΑ ίσως καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ μία πιο στοχευμένη διανομή των εμβολίων από τον μηχανισμό COVAX σε χώρες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό προϋποθέτει ότι διάφορες χώρες θα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν με ιδιοτελή τρόπο. Εξάλλου, στην τελική η διανομή εμβολίων στις χώρες με μεγαλύτερη ανάγκη θα βοηθήσει και τους ίδιους. Θυμίζουμε ότι αν επιτραπεί η κυκλοφορία του ιού σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μεταλλαχθεί σε μία πιο θανατηφόρα έκδοσή τους, επιτείνοντας την πανδημία.
Η πρόσφατη δήλωση του Ινδού πρωθυπουργού, Νάρεντρα Μόντι, ότι ο ιός βρισκόταν στο τέλος του τον Μάρτιο αποδείχτηκε μία ακόμη εσφαλμένη πρόβλεψη, που ήρθε να προστεθεί σε αυτές προηγούμενων πρωθυπουργών, όπως του Μπόρις Τζόνσον και του Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτό που είναι διαφορετικό με την περίπτωση της Ινδίας - μίας χώρας με εύθραυστο σύστημα Υγείας και χαμηλή δυνατότητα επιδημιολογικής παρακολούθησης - είναι η πιθανότητα για πρόκληση παγκόσμιας ζημιάς, σε βαθμό που ίσως δεν έχουμε ξαναδεί στην εποχή της πανδημίας.
Η Ινδία χρειάζεται επειγόντως εμβόλια
Η Ινδία έχει επίσης τονίσει τον κίνδυνο μιας ατομιστικής προσέγγισης στην παγκόσμια ανταπόκριση στον κορονοϊό.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India, έπρεπε να παρέχει δόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Covax σε φτωχότερα έθνη, κυρίως στην Αφρική. Οι δόσεις έχουν πλέον εκτραπεί για τις ανάγκες της Ινδίας, η οποία από την πλευρά της δυσκολεύεται να αποκτήσει υλικό για την παραγωγή εμβολίων από τις ΗΠΑ.
Ως συνέπεια της κρίσης, αυτό το μήνα η Ινδία έστειλε μόλις 1,2 εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό σε σύγκριση με 64 εκατομμύρια τους τρεις προηγούμενους μήνες.
Η χείρα βοηθείας από την Κίνα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ
Η Κίνα, η οποία ακολουθεί τη δική της διπλωματία εμβολίων, έχει ήδη κινηθεί για να καλύψει αυτό το κενό. Ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι «η Κίνα είναι πρόθυμη να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια» στην Ινδία, αν και δεν ανέφερε συγκεκριμένες πληροφορίες. Η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να μεταφέρει 495 συμπυκνωτές οξυγόνου, οι οποίοι μπορούν να εξαγάγουν οξυγόνο από τον αέρα όταν έχουν εξαντληθεί τα νοσοκομειακά συστήματα, 120 μη επεμβατικούς αναπνευστήρες και 20 χειροκίνητους αναπνευστήρες στο Δελχί, με τη Γερμανία να είναι επίσης πιθανό να στείλει μια γεννήτρια οξυγόνου και άλλη βοήθεια.
Αλλά αυτό που χρειάζεται αμέσως η Ινδία είναι προμήθειες για τα εργοστάσια εμβολίων της, που σήμερα περιορίζονται από τους περιορισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ και εργαλεία, όπως η αλληλουχία γονιδιωματικής ανάλυσης για τον εντοπισμό και τον έλεγχο υφιστάμενων και αναδυόμενων στελεχών
Ένα ελπιδοφόρο σημάδι είναι ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να «φέρουν ταχέως» βοήθεια σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Ινδία. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ήταν σε συνομιλίες για την ανάπτυξη πρόσθετης βοήθειας στους Ινδούς εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ότι ανησυχούν σοβαρά για την κατάσταση εκεί.
Ο Δρ Anthony Fauci, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, δήλωσε την Κυριακή αρκετά μέτρα που εξετάζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής προμήθειας οξυγόνου, τεστ, φαρμάκων και προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού. «Με λίγα λόγια, είναι μια τρομερή κατάσταση που συμβαίνει στην Ινδία και σε άλλες χώρες μεσαίου εισοδήματος και υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε», είπε.
ΠΗΓΗ: Guardian