Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η σημερινή και την ώρα που η Ε.Ε. ανοίγει το διάλογο για τη δημιουργία ενός Σχεδίου κατά του Καρκίνου, στην Ελλάδα μόλις το 12% υποβάλλεται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο.
Ένας ασθενής διαγιγνώσκεται με καρκίνο κάθε 9 δευτερόλεπτα στην Ευρώπη. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά και επιβαρύνει σημαντικά την υγεία μας και τα κοινωνικά συστήματα, ασκεί πίεση στους προϋπολογισμούς και επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι, λοιπόν, υψίστης σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. Έως το 2035 εκτιμάται οι περιπτώσεις καρκίνου θα διπλασιαστούν και περίπου το 40% του πληθυσμού θα τον αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή του.
Ωστόσο, το 40% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν, αν εφαρμόσουμε όσα γνωρίζουμε σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την καθοδήγηση της αρμόδιας Επιτρόπου, Στ. Κυριακίδου θα ξεκινήσει σήμερα το διάλογο για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου. Σήμερα στις Βρυξέλλες πολιτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι οργανισμών, υπουργοί υγείας, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας, ο ιδιωτικός τομέας και ΜΚΟ, όπως και καρκινοπαθείς θα μοιραστούν στις θέσεις τους και τις εμπειρίες τους, θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τις προτεραιότητες.
Παρότι, λοιπόν 4 στους 10 καρκίνους μπορούν να προληφθούν και παρότι περίπου οι μισοί Έλληνες (54%) δηλώνουν ότι ο καρκίνος τους προκαλεί άγχος και ένα συντριπτικό 90% έχει στο περιβάλλον του καρκινοπαθείς, μόλις το 12% υποβάλλεται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο. Αυτό κατέδειξε πανελλήνια έρευνα της Kappa Research για λογαριασμό της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία βασίστηκε σε ανάλογη μελέτη της Διεθνούς Ένωσης για τον έλεγχο του καρκίνου σε 20 χώρες.
Για τους ερωτηθέντες οι τέσσερις περισσότερο επιβαρυντικοί παράγοντες για την πρόκληση καρκίνου είναι το κάπνισμα (62%), η ανθυγιεινή διατροφή ( 46%), η υπεριώδη ακτινοβολία ( 46%) και ο μολυσμένος αέρας (45%).
Υποτιμούν τη σημασία του σωματικού πάχους (25%) της κατανάλωσης οινοπνευματωδών (24%), την έλλειψη σωματικής άσκησης (20%) και την απειλή από συγκεκριμένους ιούς ή βακτηρίδια (17%). Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (89%) ως σίγουρα ή μάλλον σοβαρό παράγοντα για την πρόσκληση καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Πάντως, στα μέτρα που έλαβαν για να προστατευθούν από τον καρκίνο ανέφεραν στην πρώτη θέση την κατανάλωση υγιεινής τροφής (37%), την αποφυγή ή διακοπή καπνίσματος (35%), την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (32%) και τη διατήρηση συστηματικά ενός υγιούς βάρους. Εκτός από τις κακές επιδόσεις στον προληπτικό έλεγχο (12%), υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό σχεδόν 1 στους 5 που δηλώνει ότι δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου (19%), ενώ ιδιαιτέρως χαμηλά, όμως, είναι τα ποσοστά εμβολιασμού για τον ιό HPV (4%).
«Υπάρχει ανάγκη προσαρμογής των παρεμβάσεων μας στην ενημέρωση και την εκπαίδευση, καθώς και στη διεύρυνση των δυνατοτήτων προληπτικών ελέγχου», σχολίασε παρουσιάζοντα τα αποτελέσματα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος.
Οι πολίτες πάντως, σύμφωνα με την Kappa Research, ζητούν από την Κυβέρνηση:
- Να φροντίσουν αυτές να γίνουν οι υπηρεσίες για τους καρκινοπαθείς πιο οικονομικές, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων, των φαρμάκων, της θεραπείας και της περίθαλψης (40%)
- Να κάνουν επενδύσεις στις υποδομές υγείας που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ειδικούς επί του καρκίνου, σε επαρκή εξοπλισμό, σε εγκαταστάσεις και τεχνολογίες (39%),
- Να βελτιώσουν την έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου (38%),
- Να εξασφαλίσουν ίση πρόσβαση στις υποδομές υγείας για όλους ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, εισοδήματος, ηλικίας κ.λ.π. (33%)
- Να ενισχύσουν την έρευνα ( 32%).