Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της Όμικρον από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας στις 14/2. Όπως δήλωσε και η ίδια από την πλευρά της η Όμικρον χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα και ανοσολογική διαφυγή και δυνατότητα ιού για επαναλοιμώξεις.
Όπως είπε παρουσιάζονται δεδομένα προστασίας έναντι της Όμικρον μετά από προηγούμενη λοίμωξη αλλά διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής νόσησης. Επίσης, έδωσε τον ορισμό της επαναλοίμωξης τονίζοντας ότι είναι η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη.
Αναφερόμενη σε νέα μελέτη που έγινε στο Κατάρ, δήλωσε ότι η φυσική νόσηση από Α, Β και Δέλτα μετάλλαξη προσέφερε ισχυρή προστασία έναντι του στελέχους Όμικρον σε ποσοστό 90%. Αντίθετα η προστασία με φυσική νόσηση με Όμικρον ήταν 60%. Αν είχες κολλήσει δηλαδή με κάποιο από τα προηγούμενα στελέχη σημαίνει ότι δεν είσαι και τόσο καλλυμένος από επαναμόλυνση. Η Ομικρον φαίνεται να δίνει λίγη παραπάνω ανοσία αλλά δεν είναι «πανάκεια». Ωστόσο εξήγησε ότι η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα. Ηλικία, υποκείμενα και άλλοι παράγοντες τη μεταβάλλουν.
Πότε πρέπει να κάνεις ξανά τεστ αν έχεις εκτεθεί στον ιό και είχες μολυνθεί
Σε κάποιες χώρες μπορεί να μην χρειάζεται να κάνει κανείς τεστ ξανά για 90 μέρες εκτός και αν παρουσιάσει συμπτώματα.
Ωστόσο νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι ο μέσος χρόνος επώασης για την Όμικρον είναι ακόμα πιο σύντομος. Σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκες έρευνες ο μέσος χρόνος επώασης για την Όμικρον είναι τρεις μέρες.
Περισσότερες επιμολύνσεις από Όμικρον
Οι έρευνες εξάλλου δείχνουν ότι η Όμικρον είναι ακόμα πιο ικανή σε σχέση με τα άλλα στελέχη του κορονοϊού να μολύνει τους ανθρώπους που είχαν ήδη περάσει κορονοϊό.
Μια μελέτη από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου (Imperial College London’s) έδειξε ότι η επικινδυνότητα επαναμόλυνσης με Όμικρον είναι 5.4 φορές πιο υψηλή σε σχέση με την Δέλτα. Έτσι, οι άνθρωποι με προηγούμενη μόλυνση από κορονοϊό, από οποιοδήποτε στέλεχος πριν την Όμικρον, είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να επαναμολυνθούν από κορονοϊό κατά την διάρκεια της έξαρσης της Όμικρον παρά κατά την διάρκεια της έξαρσης της Δέλτα.
Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί τεστ για 30 -90 ημέρες μετά το θετικό τεστ του κορονοϊού αν επαναεκτεθείς στον κορονοϊό ανάλογα με τους κανόνες που ισχύουν στην κάθε χώρα. Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσουν ανοσία αφότου αναρρώσουν από τον ιό και είναι πολύ μικρό το ρίσκο σύντομης επαναμόλυνσης στο διάστημα 30 - 90 ημερών.
Μια μεγάλη μελέτη που έγινε στην Ιταλία που «χτυπήθηκε» πολύ σοβαρά από τον κορονοϊό αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τεστ ξενά αν επαναεκτεθούν σε κορονοϊό μετά από 4 εβδομάδες. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι ο ιός χρειάζεται τουλάχιστον 30 ημέρες για να «καθαρίσει» από το σώμα μετά το πρώτο θετικό τεστ και κατά μέσο όρο 36 μέρες αφού τα συμπτώματα εμφανιστούν.
Στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, δεν χρειάζεται να κάνεις πάλι τεστ ή να απομονωθείς αν εκτεθείς ξανά μέσα σε 28 μέρες μετά το τέλος της απομόνωσης, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα. Στη Νέα Νότια Ουαλία ισχύει το ίδιο για τις 28 μέρες και στη Βικτώρια 30 μέρες, αλλά θα χρειαστείς νέο τεστ αν αναπτύξεις νέα συμπτώματα. Αν έρθεις σε επαφή με κάποιον με κορονοϊό μετά από αυτό το χρονικό περιθώριο τότε πρέπει να αυτοαπομονωθείς και να κάνεις πάλι τεστ και γενικά να ακολουθήσεις τις τοπικές οδηγίες. Στο χρονικό πλαίσιο αυτό διαφέρει στη Βρετανία. Γενικά κάθε χώρα έχει τους δικούς τις κανόνες.
Μια άλλη μελέτη από την άλλη, έδειξε ότι κατά μέσο όρο ο ιός χρειάζεται 36 μέρες για να «καθαρίσει» από το σώμα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ένα τεστ που κάνεις εκείνες τις μέρες να βγει πάλι θετικό. Πολύ πιθανό είναι επίσης το τεστ να δώσει ψευδή αποτελέσματα λόγω της παρουσίας του ιού που υπάρχει ακόμα στο σώμα.
Το Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας πάντως ορίζει ότι επαναμόλυνση μπορεί να υπάρξει μόνο 90 ημέρες μετά το τελευταίο θετικό τεστ.
Τρίτη και …αναμνηστική δόση
Ο εμβολιασμός πάντως δείχνει να μας προστατεύει καλύτερα από την επαναμόλυνση παρά η προηγούμενη μόλυνση. Επίσης, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι όπως αρκετοί υγειονομικοί, ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι ενώ υπάρχουν χώρες δεν έχουν κάνει ακόμα ούτε τις δύο δόσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και καλό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας και να ξεκουράζεστε τόσο όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές οδηγίες για απομόνωση.