Μια διεθνής μελέτη που έγινε με επικεφαλής τον καθηγητή Xin-Fu Zhou και την βοηθό καθηγητή Larisa Bobrovskaya, νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας έδειξε ότι υπάρχει πράγματι μια ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στα ποντίκια που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες με την εμφάνιση διαβήτη και την επακόλουθη επιδείνωση στις γνωστικές τους δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένου του στρες, της κατάθλιψης αλλά και της επιδείνωσης της ασθένειας του Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια που είχαν εξασθενημένη γνωστική λειτουργία, ήταν πιο πιθανό να βάλουν παραπανίσια κιλά, χάρη στον κακό μεταβολισμό που προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο.
Ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα έχουν δημοσιεύσει αυτά τα ευρήματα στο Metabolic Brain Disease. Η Larisa Bobrovskaya, νευρολόγος και βιοχημικός και βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, αναφέρει ότι η έρευνα προσθέτει ένα παραπάνω στοιχείο στο αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που συνδέει την χρόνια παχυσαρκία και τον διαβήτη με την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, η οποία όπως προβλέπει θα φτάσει τις 100 χιλιάδες περιπτώσεις μέχρι το 2050.
Η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και επιδεινώνουν τις ψυχιατρικές παθήσεις και την γνωστική εξασθένηση. Αυτό αποδείχθηκε στην έρευνα με τα ποντίκια, είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Bobrovskaya. Στη μελέτη τα ποντίκια επιλέχθηκαν τυχαία για να κάνουν μια βασική διατροφή για 30 εβδομάδες. Τα μικρότερα σε ηλικία ήταν 8 εβδομάδων. Η πρόσληψη τροφής, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα γλυκόζης ελέγχονταν κατά διαφορετικά διαστήματα, μαζί με τα επίπεδα γλυκόζης και την ανοχή στην ινσουλίνη όπως και η γνωστική δυσλειτουργία.
Τα ποντίκια που έκαναν διατροφή πλούσια σε λιπαρά πήραν αρκετό βάρος, ανέπτυξαν ανοχή στην ινσουλίνη και άρχισαν να συμπεριφέρονται με ανώμαλο τρόπο σε σύγκριση με όσα έκαναν κανονική διατροφή.
Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο ενώ ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.
«Τα παχύσαρκα άτομα έχουν κατά 55% μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης της κατάθλιψης και ο διαβήτης θα μπορούσε να διπλασιάσει αυτό το ρίσκο». δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Bobrovskaya. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι να δώσουμε βάση στην παγκόσμια ανάπτυξης της παχυσαρκίας. Ο συνδυασμός της παχυσαρκίας, της ηλικίας και του διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια εξασθένηση των γνωστικών ικανοτήτων στην περίπτωση της ασθένειας του Αλτσχάιμερ και σε άλλες ψυχικές διαταραχές» δήλωσε.