Oι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αναφέρουν ότι όσοι συναντώνται με φίλους, αθλούνται ή κάνουν μαθήματα μουσικής νιώθουν καλύτερα με τους εαυτούς τους.
Επίσης, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά δεν χρειάζονταν να βγουν έξω για να νιώσουν καλύτερα σε σχέση με όσους αναλώνονταν στις οθόνες, καθώς τα μαθήματα στο σπίτι ή το διάβασμα συνεισέφεραν επίσης στην καλύτερη ευημερία τους.
Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 61.759 μαθητές από την τέταρτη ως την ένατη τάξη για να παρακολουθήσουν τι έκαναν από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το μεσημέρι κάθε μέρα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι περισσότεροι μαθητές έβλεπαν τηλεόραση 4 φορές την εβδομάδα και ξόδευαν χρόνο στα social media σχεδόν τρεις φορές την εβδομάδα.
Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ευημερία των παιδιών βελτιώνεται όταν συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά πέφτει όταν περνούν χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή χρησιμοποιούν οθόνες. Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Ρόζα Βιργκάρα λέει ότι η έρευνα υπογραμμίζει την έντονη ανάγκη να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να περιορίζουν τον χρόνο στην οθόνη.
«Είναι ενδιαφέρον γιατί μπορεί να πιστεύετε ότι είναι η έλλειψη σωματικής κίνησης που το προκαλεί. Ωστόσο η έρευνά μας δείχνει ότι η εργασία στο σπίτι ή το διάβασμα –και οι δύο καθιστικές δραστηριότητες– συμβάλλουν θετικά στην ευεξία, επομένως είναι κάτι άλλο», συνεχίζει η Virgara. «Στην πραγματικότητα, διαπιστώσαμε ότι η ευημερία των παιδιών ήταν υψηλότερη όταν συμμετείχαν σε εξωσχολικές δραστηριότητες – ακόμα κι αν είχαν ήδη δηλώσει ότι είναι χαρούμενα».
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Pediatrics, δείχνει ότι οι μαθητές με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο που έπαιζαν συχνά αθλήματα είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να είναι αισιόδοξοι, 14% πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και 10% πιο πιθανό να είναι μπορούν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους.
Αντίθετα, τα παιδιά που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια και χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν σχεδόν πάντα χαμηλότερα επίπεδα ευεξίας. Είχαν έως και 9% λιγότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένα, έως και 8% να είναι λιγότερο αισιόδοξα και 11% να είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν πράγματα που κάνουν.
ΠΗΓΗ: studyfinds