Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να αξιολογεί τα υπάρχοντα δεδομένα για τα επίπεδα ανοσοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της SARS-CoV-2.
Ορισμοί
Φυσική ανοσία είναι η προστασία που αποκτάει κάποιος ανεμβολίαστος έναντι της COVID-19 μετά από μία ή παραπάνω λοιμώξεις.
Τεχνητή ανοσία είναι η προστασία που αποκτάει κάποιος που δεν έχει μολυνθεί προηγουμένως με SARS-CoV-2 αλλά έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (μονοδοσικό ή 2δοσικό) με οποιοδήποτε εμβόλιο ή έχει λάβει ακόμα και ενισχυτική δόση
Υβριδική ανοσία είναι η προστασία που αποκτάει κάποιος έναντι της COVID-19 αφότοι έχει εμβολιαστεί με μία ή παραπάνων δόσεις του εμβολίου και έχει νοσήσει τουλάχιστον μία φορά από τη νόσο είτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό.
Σε κάθε περίπτωση, η προστασία που έχει αποκτήσει κάποιος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το χρόνο που έχει περάσει μετά από τη νόσηση ή τον εμβολιασμό ή και τα δύο. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το βαθμό ανοσίας είναι η ύπαρξη ή όχι υποκείμενων νοσημάτων και η σοβαρότητα της νόσου.
Οροεπιπολασμός
Η έκθεση στον SARS-CoV-2 μέσω μόλυνσης ή εμβολιασμού πυροδοτεί την παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν εύκολα να μετρηθούν στο αίμα (αναφέρεται ως «ορομετατροπή»). Εάν το επίπεδο των αντισωμάτων στο αίμα υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο όριο, το άτομο λέγεται ότι είναι «οροθετικό». Αυτό το όριο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιείται, το αντιγόνο στόχο που μετράται και το πόσο χρόνος έχει περάσει από την έκθεση. Το ποσοστό των οροθετικών ατόμων σε έναν πληθυσμό σε ένα δεδομένο χρονικό σημείο αναφέρεται ως ο οροθετικός επιπολασμός του SARS-CoV-2 σε αυτόν τον πληθυσμό.
Μέσα στο 2021 αυξήθηκε κατακόρυφα η ανοσία στον πληθυσμό
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Ομάδας Συνεργατών Μελετών του ΠΟΥ, το ποσοστό των οροθετικών ατόμων αυξήθηκε σε όλες τις περιοχές παγκοσμίως το 2021, από 16% τον Φεβρουάριο σε 67% έως τον Οκτώβριο του 2021. Ο οροθετικός επιπολασμός διέφερε μεταξύ των χωρών καθώς και σε υποεθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των υποπληθυσμών εντός των χωρών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τα ποσοστά οροεπιπολασμού διέφεραν επίσης ανάλογα με την ηλικία, με χαμηλότερα ποσοστά να αναφέρονται για τις νεότερες (0-9) και τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (60+) σε σύγκριση με τους ενήλικες ηλικίας 20-29 ετών σε μελέτες έως το τέλος του 2021. Στις περισσότερες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η αύξηση του οροθετικού επιπολασμού σε αυτήν την περίοδο οφείλεται στην αύξηση των λοιμώξεων και όχι στον εμβολιασμό, δεδομένων των πολύ χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού μέχρι το τέλος του 2021.
Η παραλλαγή Omicron (BA.1 και στη συνέχεια BA.2), που εμφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2021, είναι εξαιρετικά μεταδοτική και έχει γίνει κυρίαρχη σε όλες τις περιοχές του κόσμου, αντικαθιστώντας γρήγορα τις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν στο παρελθόν. Εμφανίζονται νέες υποκατηγορίες της Omicron, όπως οι BA.3, BA.4 και BA.5.
Λόγω της απότομης αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων σε πολλές χώρες μετά την εμφάνιση της Όμικρον και της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, τα επίπεδα οροεπιπολασμού του πληθυσμού που προκαλούνται από εμβόλια και λοιμώξεις αναμένεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Οκτώβριο του 2021, αν και με σταθερή περιφερειακή και υπο- πληθυσμιακές διακυμάνσεις. Η ευρεία έκθεση στην Όμικρον και η μεταβλητή εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ και εντός των χωρών έχει οδηγήσει σε ένα περίπλοκο τοπίο ανοσίας με βάση τον πληθυσμό.
ΠΗΓΗ: WHO.int