Ο ίδιος πρόσθεσε πως άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος από 35 ως 40 έχουν αυξημένη πιθανότητα θανάτου από κορονοϊό κατά 40% ενώ ΔΜΣ άνω του 40 αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 90%.
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με χειρουργική επέμβαση αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο απώλειας σημαντικού ποσοστού βάρους σε όσους έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 35, οπότε οι συνήθεις μέθοδοι δίαιτας καθίστανται αναποτελεσματικές, με πιθανότητα να ανακτηθεί το αρχικό βάρος στο 95%.
«Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε με τον εμφατικότερο τρόπο τη σοβαρότητα της επιδημίας της παχυσαρκίας στην υγεία του γενικού πληθυσμού», προσθέτει ο κ. Λαζαρίδης, αναφέροντας πως «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της παχυσαρκίας ήδη από τη δεκαετία του ΄90, καταβάλλοντας προσπάθειες πρόληψης της παχυσαρκίας, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των νοσούντων, ενώ ταυτόχρονα, σε πολλές δυτικές χώρες ήδη επιβάλλεται φόρος στις εταιρείες αναψυκτικών προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση προϊόντων ζάχαρης κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας».
Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως η παχυσαρκία καθεαυτή, αποτελεί παράγοντα μείωσης του προσδόκιμου ζωής, παράγοντα υπογεννητικότητας, κίνδυνο καρκίνων κυρίως μαστού και γυναικολογικών, αλλά και παράγοντα θνησιμότητας σε περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων και ιδιαίτερα στις πνευμονίες, ενώ συγχρόνως φαίνεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα κάθε είδους εμβολίου.