Η κ. Παπευαγγέλου, επισήμανε αρχικά ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας δε λέει να φύγει. Αν και πρόσθεσε ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του ECDC με βάση τις τελευταίες 14 ημέρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση όσον αφορά τα νέα κρούσματα, και στην 16η θέση σχετικά με τη θνησιμότητα. «Παραμένουμε, δηλαδή, με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σταθεροποίηση των εισαγωγών
Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία υποστήριξε ότι έχουμε μία σταθεροποίηση.
Συγκεκριμένα, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς και περισσότερο του 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. «Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται μείωση των νέων εισαγωγών στην επόμενη εβδομάδα» εξήγησε.
Στην Επικράτεια η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει το 88%. Στις επόμενες 2 εβδομάδες, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα υπολογίζεται ότι κατά τις 2 επόμενες εβδομάδες περίπου 1600 άτομα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα.
Επιδημιολογικοί δείκτες
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής αναφέρθηκε σε επιδημιολογικούς δείκτες της χώρας μας και υποστήριξε ότι υπολογίζονται παραπάνω από 25 χιλιάδες ενεργά κρουσματα στη χώρα μας. Την εβδομάδα που μας πέρασε μειώθηκαν τα κρούσματα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Ο μέσος όρος των κρουσμάτων σε όλη την εβδομάδα ήταν
- Επικράτεια: 200 κρούσματα ανά ημέρα
- Αττική: κάτω από 400
- Θεσσαλονίκη: κάτω από 600
«Αυτά είναι ευχάριστα νέα αλλά η μείωση είναι πιο αργή από ότι περιμέναμε» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.
Η κ. Παπαευαγγέλου μεταξύ άλλων απάντησε και στο ερώτημα για την αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές ακόμα και σήμερα: «Πιθανολογείται ότι αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε κάποιες κλειστές δομές που επιβαρύνει το χάρτη συνολικά». εξήγησε
Θα συνεχιστεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας
Όσον αφορά τη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων, αυτή έχει αυξηθεί και υπολογίζεται στα 48 έτη.
Επίσης οι άνθρωποι άνω των 65 που νόσησαν αυτήν την εβδομάδα παραμένει υψηλό. Για την ακρίβεια έχουμε περίπου 3200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα. «Αυτό σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται και την επόμενη εβδομάδα».
Ο κίνδυνος από ένα πρόωρο άνοιγμα
Για το ενδεχόμενο του ανοίγματος, η κ. Παπαευαγγέλου, τόνισε τη σημασία της σταδιακής άρσης των μέτρων. Σημείωσε ότι θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα. Η πίεση στις ΜΕΘ αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δημοσίευσε ένα μοντέλο πρόβλεψης με το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων
Προέβλεψε ότι μία βεβιασμένη άρση θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξησή των κρουσμάτων και κατ΄επέκταση των θανάτων. «Συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση τόσο γρήγορα θα δούμε αναζωπύρωση της επιδημίας. Σε αντίθετη περίπτωση η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει με χαμηλότερο ρυθμό» κατέληξε.