Ακόμα και ανάμεσα σε όσους επιβιώνουν, αρκετοί μπορεί να μην καταφέρουν να επιστρέψουν στην εργασία τους ενώ κάποιοι μπορεί να μην καταφέρουν να γυρίσουν καν από το νοσοκομείο καθώς η ζωή τους φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο.
Δύο ερευνήτριες γιατροί στον τομέα της Επείγουσας Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Pittsburgh, η Emily Brant και Kristina E. Rudd που κάνουν έρευνα γύρω από τη σήψη σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε κείμενό τους στο The Conversation ότι στόχος τους είναι η αλλαγή του τρόπου αντίληψης των γιατρών γύρω από τη σήψη. Συγκεκριμένα επιθυμούν να ενημερώσουν τον κόσμο πως ξεκινά η σήψη και πως είναι δυνατόν να μην γίνει αντιληπτή ακόμα και από τον πιο έμπειρο παθολόγο.
Όπως αναφέρουν στο ίδιο κείμενο είναι σε μια διαδικασία εκμάθησης των παραγόντων που παίζουν ρόλο εντός της κοινότητας και αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους και τους υγειονομικούς να αναγνωρίσουν και να σταματήσουν αυτή την φονική ασθένεια.
Τι είναι σήψη
H σήψη είναι μια επείγουσα κατάσταση η οποία ξεκινά με μόλυνση η οποία συνήθως είναι ήπια. Όταν το σώμα ανιχνεύει βακτήρια ή έναν ιό, το σώμα απελευθερώνει ένα χορογραφημένος καταρράκτη χημικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος.
Όταν αυτό το σύστημα δουλεύει καλά, το σώμα καθαρίζει από τη μόλυνση και γίνεσαι καλύτερα. Όταν όμως αυτό το σύστημα δεν δουλεύει καλά μπορεί να δημιουργηθεί σήψη. Η σήψη συμβαίνει όταν τα ανοσοκύτταρα που μάχονται την μόλυνση αρχίζουν να επιτίθενται στους δικούς τους ιστούς και όργανα. Αυτή η αντίδραση μπορεί να μοιάζει με την ανοσολογική απόκριση, μια πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του εαυτού του. Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η νόσος του Crohn, ωστόσο κάποιες φορές αυτός ο τύπος της ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να συμβεί και σε υγιή άτομα.
Όταν η αρχίσει η σήψη, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βλάψει την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή τα κύτταρα του αίματος μεταξύ άλλων οργανικών συστημάτων. Η φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκαλέσει διαρροή και να μεταφέρει το αίμα στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα και να προκαλέσει προβλήματα. Όταν αυτό συμβαίνει, η πίεση του αίματος μπορεί να πέσει, το οποίο είναι μια σοβαρή μορφή σήψης που είναι γνωστή ως σηπτικό σοκ.
Χωρίς την άμεση και κατάλληλη θεραπεία η σήψη μπορεί να επιφέρει καταστροφές στα όργανα ακόμα και θάνατο, ενώ κάποιες φορές ακόμα και η θεραπεία μπορεί να μην είναι αρκετή για να γλιτώσει κάποιον από τον θάνατο. Όταν αναπτυχθεί το σοκ, η θνητότητα υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεκινήσει από το 10% μέχρι το 40%.
Η σήψη μπορεί να προκληθεί από σχεδόν οποιαδήποτε μόλυνση. Πιο συχνά αναπτύσσεται από πνευμονία ή από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Η σοβαρή νόσηση από Covid -19 μπορεί επίσης να προκαλέσει σήψη. Συχνά, οι ασθενείς με σήψη αναζητούν ιατρική βοήθεια για τα συμπτώματα λοίμωξης και μέσα σε μια εβδομάδα ακολουθεί νοσηλεία λόγω σήψης. Παρόλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιοι μολυσμένοι ασθενείς θα αναπτύξουν σήψη.
Θεραπευτικές επιλογές
Οι θεραπευτικές επιλογές της σήψης βασίζονται στα συμπτώματα του ασθενούς τα οποία και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και άφθονη λήψη υγρών. Παρόλα αυτά ακόμα και οι πιο προσεκτικοί παθολόγοι μπορεί να μην αναγνωρίσουν τα πρώτα σημάδια της σήψης.
Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει καμία εξέταση που να ανιχνεύει τη σήψη. Επίσης, τα συμπτώματα της σήψης μπορούν να μιμηθούν άλλες παθήσεις που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή όπως το έμφραγμα, οι θρομβώσεις, η αιμορραγία και άλλα συμπτώματα όπως αδυναμία και ζαλάδα, γρήγορη αναπνοή, πράγμα που κάνει την διάγνωση ακόμα πιο δύσκολη.
Για παράδειγμα, ένα νέο υγιές άτομο με σήψη που οφείλεται σε πνευμονία μπορεί να δείχνει αρκετά διαφορετικό από έναν ηλικιωμένο διαβητικό που αναπτύσσει σήψη από λοίμωξη που ξεκίνησε από το δέρμα.
Οι ασθενείς με σήψη σχεδόν πάντα χρειάζονται μεταφορά στο νοσοκομείο ή ακόμα και σε ΜΕΘ αν αυτά τα σοβαρά συμπτώματα της σήψης απειλούν τη ζωή του. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί ακόμα και μηχανική υποστήριξη με αναπνευστήρα για να υποστηριχθούν τα όργανα που καταρρέουν. Η πηγή της μόλυνσης πρέπει να αναγνωριστεί και σε κάποιες περιπτώσεις να αφαιρεθεί χειρουργικά. Η καθυστέρηση της θεραπείας της σήψης μέσα σε μερικές ώρες μπορεί να αποβεί μοιραία.
Η αναγνώριση της σήψης πριν να είναι αργά
Οι διαφοροποιήσεις στη σήψη είναι πέρα από τα συμπτώματα. Η νόσος Covid -19 απέδειξε ότι η σοβαρή νόσηση δε είναι ένα παιχνίδι τύχης. Όπως συμβαίνει με την μόλυνση από Covid -19, η ευαισθησία στη σήψη από την οποία είναι πιθανό να αρρωστήσει και να πεθάνει κάποιος που μολυνθεί, είναι μέρος της πολύπλοκης διάδρασης που σχετίζονται με τις κοινωνικές επιρροές οι οποίες σχετίζονται με τον ρατσισμό, τη φτώχεια αλλα και τις δυναμικές που σχετίζονται με την γεωγραφία και τις κοινότητες.
Η έρευνα όπως εξηγούν οι ειδικοί στο The Conversation θεωρεί ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης σήψης σε σχέση με άλλους. Όπως συμβαίνει με τον covid -19, έτσι και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σήψης. Αυτοί οι παράγοντες όπως η φυλή, η φτώχεια ακόμα και η απόσταση από το νοσοκομείο παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του ασθενούς.
Η μεγαλύτερη δουλειά βασίζεται στην καλύτερη δυνατότητα αναγνώρισης και θεραπείας η οποία βασίζεται στην υγειονομική μονάδα. Οι γιατροί, οι ερευνητές και οι κυβερνητικές αρχές βασίζουν τις προσπάθειές τους στην αναγνώριση της νόσου και στη θεραπεία όταν ο ασθενής φτάνει στο νοσοκομείο. Η έρευνα είχε στόχο πάντως να κατανοήσει καλύτερα ποιοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν, τι ιστορικό έχουν αλλά και να δει ποιοι είναι οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες όπως το εισόδημα η φυλή και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Μέσω αυτής της προσέγγισης έγινε καλύτερα κατανοητή η νόσηση αλλά λίγα έχουν γίνει στην πράξη για την μείωση των περισταστικών στις ΗΠΑ σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζουν τα πρώτα στάδια της σήψης πάντως μπορεί να αναπτυχθούν με ραγδείς ρυθμούς στο σπίτι. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το 87% των περιπτώσεων σήψης ξεκινούν εκτός νοσοκομείου. Όταν ένας ασθενής πάει στο νοσοκομείο ή σε κάποια κλινικά στα επείγοντα συνήθως αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι θα έπρεπε να έχει πάει ήδη μέρες πριν ή και ώρες πριν τη νοσηλεία του. Αυτό που έχει ως κύριο στόχο η έρευνά τους από εδώ και πέρα είναι να βελτιωθεί η διάγνωση για τη σήψη στα άτομα που ήδη νοσηλεύονται και να ρίξουν φως σε νέα διαγνωστικά εργαλεία και θεραπευτικές προσεγγίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν τη σήψη προτού αναπτυχθεί.
Επιπλέον, ήδη όπως υπογραμμίζουν μαθαίνουν ακόμα περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο η φτώχεια επηρεάζει την κατάσταση αυτή. Κάνοντας χρήση της συνδημικής θεωρίας, ένα πλαίσιο που περιγράφει πως οι συνδημικές επιδημίας προκύπτουν από κοινωνικές καταστάσεις που βλάπτουν τους ανθρώπους, εξερευνούν πως οι συνυπάρχουσες επιδημίες,όπως η φτώχεια και το άσθμα μπορεί μαζί να αυξήσουν τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία. Παρόλο που το πλαίσιο αυτό μπορεί να ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην μελέτη σοβαρών ασθενειών, έχει την προοπτική να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τη σήψη.
Απόδοση από το https://theconversation.com