Ο καθηγητής έκανε μια σύντομη επεξήγηση σε ανάρτησή του στο Facebook και σημειώνει ότι: «Η θερινή έξαρση της COVID-19 μπαίνει σε ύφεση στην Ελλάδα» ενώ τονίζει ότι το πιο πιθανό σενάριο δείχνει ότι αυτή θα κρατήσει 2-3 μήνες.
Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Το πρώτο δεδομένο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μολύνθηκε κατά την διάρκεια της θερινής έξαρσης και για αυτό βλέπουμε και την ύφεση καθώς έχει δημιουργηθεί ένα (προσωρινό) τείχος ανοσίας. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι περιμένουμε μία αύξηση της τάξης του 20-30% στην μεταδοτικότητα από τα μέσα Οκτώβρη εξαιτίας της μετάβασης των δραστηριοτήτων εστίασης στους κλειστούς χώρους».
Και συνεχίζει: «Το τρίτο (μη) δεδομένο είναι ότι δεν γνωρίζουμε το προφίλ της παραλλαγής που θα επικρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Μπορεί να είναι ο "Κένταυρος", αλλά δεν είναι σίγουρο». Με βάση αυτά τα στοιχεία το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε μία αύξηση της μεταδοτικότητας από τα μέσα Οκτωβρίου που θα ξεκινάει από τα βόρεια της χώρας. Πιθανώς αυτή η αύξηση να μην οδηγήσει σε πλήρη έξαρση αν δεν ακολουθηθεί από κάποια νέα παραλλαγή».
Και καταλήγει: «Ο πιο "θερμός" μήνας παραλλαγών τα προηγούμενα 2 έτη ήταν ο Νοέμβριος-Δεκέμβριος, όπου οι παραλλαγές Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Όμικρον έκαναν εξάρσεις.»
Στόχος τα ήπια μέτρα τον χειμώνα
Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης πάντως από την πλευρά του έχει αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα μέτρα και ειδικά για τη μάσκα που μπορεί να ληφθούν το φθινόπωρο για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού τονίζοντας ωστόσο για μια ακόμα φορά πως στόχος είναι τα ήπια μέτρα από εδώ και πέρα όπου είναι αυτό αναγκαίο. «Για τη μάσκα η λογική μας είναι η σύσταση» είπε μεταξύ άλλων την Τετάρτη 24 Αυγούστου. Συνεπώς τα μέτρα δεν θα πρέπει να μας αγχώνουν σε αυτή τη φάση της πανδημίας καθώς δεν αναμέμενεται να είναι ιδιαίτερα σκληρά.
Επίσης, επικαλούμενος τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη στην εβδομαδιαία έκθεσή του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο υπουργός Υγείας είπε στον ALPHA ότι «οι σκληροί δείκτες της πίεσης του ΕΣΥ παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα και θα υπάρξει και η ανάλυση του ΕΟΔΥ που θα δείξε ότι ένα σημαντικό μέρος των θανάτων είναι με covid».
«Είμαστε σε μια φάση που έχει εμβολιαστεί άνω του 70% του πληθυσμού, υπάρχουν επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, καλύτερα αντιικά φάρμακα και αυτό μας δίνει την εικόνα ότι αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο της πανδημίας δεν θα έχουμε ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ- θα υπάρξει λόγω των ιώσεων - αλλά δεν θα μας οδηγήσει σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Από τι εξαρτάται η πορεία του κορονοϊού
Αξίζει ωστόσο να έχουμε κατά νού ότι η πορεία του κορονοϊού εξαρτάται από αρκετές μεταβλητές. Όπως εξήγησε πάντως σε νεότερη του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ: «Η εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της μολυσματικότητας του ιού και της ανοσίας στην κοινότητα. Οι παράμετροι που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι i) κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του
i) ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),
ii) από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,
iii) άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π/»
Επίσης, όπως τόνισε ο ΕΟΔΥ: «η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.Ο κορoνοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό».
Και πρόσθεσει ότι: «Βάση της υφιστάμενης εμπειρίας μας, η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής, ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό. Παρότι η υποπαραλλαγή «κένταυρος» ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη»
Τέλος, ο ΕΟΔΥ τόνισε ότι ένα νέο κύμα είναι πιθανό να έρθει αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια τι θα συμβεί λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρος». Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ τονίζει: «Συμπερασματικά, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75».