Στην εποχή του κορονοϊού η σωστή ενημέρωση μπορεί να σώσει ζωές. Ωστόσο, πολλές φορές αυτό δεν είναι εφικτό καθώς ο κόσμος κατακλύζεται από αδιασταύρωτες πληροφορίες στο διαδίκτυο. Αυτό συχνά δημιουργεί προβλήματα στην κατανόηση από πλευράς κοινής γνώμης των κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τον κορονοϊό.
Σύμφωνα, πάντως, με μία μελέτη 6 εβδομάδων που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τόσο τα fake news που μπερδεύουν το κοινό όσο τα μηνύματα της κυβέρνησης του. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη από τις 16 Απριλίου έως τις 27 Μαΐου και διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των 200 συμμετεχόντων μπορούσε εύκολα να εντοπίσει τις ψευδείς ειδήσεις. Ιστορίες, όπως ότι η κατάποση πολύ νερού σκοτώνει τον κορονοϊό ή ότι το 5G ήταν υπεύθυνο για τη διασπορά του COVID-19 αναγνωρίστηκαν εύκολα ως μη αληθινές.
Η ευθύνη της κυβέρνησης και των μίντια για την παραπληροφόρηση
Αντιθέτως, θεωρούν ότι παραπληροφορήθηκαν από τα μίντια ή από την κυβέρνηση. Το δείγμα της μελέτης αποτελούταν από ένα αντιπροσωπευτικό μείγμα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερωτήσεις που τους έγιναν αφορούσαν κυρίως τις γνώσεις τους για την πανδημία και τον τρόπο δημοσίευσής τους από τα μίντια.
Παρόλο, όμως, που το δείγμα μπορούσε εύκολα να εντοπίσει τα fake news, γνώριζε λιγότερα για θέματα που ίσως τους βοηθήσουν να καταλάβουν καλύτερα πως να διαχειριστούν την πανδημία. 3 στους 10 που απάντησαν δεν γνώριζαν ότι η κυβέρνηση απέτυχε αρκετές φορές να συναντήσει τους στόχους της για το testing.
Σχεδόν 1 στους 3 δε γνώριζε ότι όσοι ζούσαν σε πιο φτωχές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας αυξανόταν η πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό. Επίσης, πολλοί συμμετέχοντας υποτιμούσαν τον αριθμό των νεκρών του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με άλλες χώρες και ήταν καχύποπτοι ως προς τα νούμερα της κυβέρνησης.
Επιπλέον, μετά την άρση του απαγορευτικού στην Αγγλία στις 10 Μαΐου, πολλοί δεν είχαν καταλάβει ότι το ίδιο δεν ίσχυε απαραίτητα για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Οι μισοί συμμετέχοντες λανθασμένα πίστευαν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν υπεύθυνη για τα περιοριστικά μέτρα και στις 4 χώρες.
Γνώμη συμμετεχόντων για το τι θεωρούν παραπληροφόρηση
Όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν τι θεωρούν παραπληροφόρηση, κάποιοι απάντησαν τις αναξιόπιστες ιατρικές αναφορές, όπως αυτές του Ντόναλντ Τραμπ. Πολλοί περισσότεροι απάντησαν όμως ότι είτε οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης είτε τα μίντια ήταν υπεύθυνα για τη διάδοση λανθασμένων ή ανακριβών πληροφοριών.
Ένας συμμετέχοντας το έθεσε ως εξής: «Παραπληροφόρηση για μένα είναι να διαβάσω ένα άρθρο που λέει ότι τα σχολεία επιστρέφουν στη 1 Μαΐου χωρίς πολλές λεπτομέρειες και αργότερα να ανακαλύψω ότι πρόκειται για μία σταδιακή επιστροφή μερικών ηλικιακών ομάδων. Πανικοβάλλονται πολλοί γονείς όταν αυτό δε χρειάζεται να συμβεί. Οι τίτλοι πρέπει να είναι σύντομοι αλλά να μην είναι παραπλανητικοί».
Ένας άλλος συμμετέχοντας θεωρούσε ότι η παραπληροφόρηση σχετιζόταν με λεγόμενα της κυβέρνησης που αποδείχθηκαν αργότερα λανθασμένα, όπως η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν και οι θάνατοι στις ΜΕΘ. Πρόσθεσε ότι σε αυτήν την περίπτωση η παραπληροφόρηση σχετιζόταν με τη δημοσίευση γεγονότων από τα μίντια, τα οποία δεν έχουν γίνει ξεκάθαρα από τις δηλώσεις της κυβέρνησης.
Οι προτάσεις του κοινού
Πολλοί συμμετέχοντες απάντησαν ότι είναι πιο σημαντικό σημαντικό από ποτέ να δοθεί έμφαση από τους δημοσιογράφους στη διασταύρωση πληροφοριών. Αυτό ίσως βοηθούσε στο να εμπιστεύευεται περισσότερο τα μίντια ο κόσμος.
Ένας δεύτερος τρόπος επίλυσης του προβλήματος της παραπληροφόρησης σύμφωνα με τους συμμετέχοντες είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των ειδικών στις ενημερώσεις για τις εξελίξεις σε σχέση με αυτή των πολιτικών.
Η πίστη του κοινού στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση, άλλωστε, έπεσε δραματικά στα μέση Απρίλη. Αυτό φάνηκε στο διάστημα που εξελίχτηκε η έρευνα. Γι΄αυτό, οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τα μίντια να αμφισβητήσουν περισσότερο τις επιλογές της κυβέρνησης μέσω της διασταύρωσης πληροφοριών.
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/30JpOax