Σήμερα ανακοινώνουμε 13 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3134, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες αφορά άνδρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 7 από τα νέα κρούσματα είναι από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, 1 από το Νομό Δράμας, 3 από Ττική και 2 είναι επιβάτες εισερχόμενων πτήσεων.
697 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1781 (56.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 74 ετών. 4 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, 1 συνάνθρωπος μας έχασε τη ζωή του ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους 184 συνολικά στη χώρα. 56 (30.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 254.854 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5126 (2.0%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Το ελεγκτικό σχέδιο δράσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Μπίνης την πρώτη περίοδο μέχρι τις αρχές Μαΐου, η Αρχή περιορίστηκε σε ελέγχους διαφόρων σημείων σε όλη την Επικράτεια. ΚΥΕ, ΜΜΜ, υπεραγορές, καταστήματα τροφίμων, εμπορικά καταστήματα προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη εικόνα για το κατά πόσο τηρούνται οι όροι του lockdown. Τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα επιβολής προστίμων. Γι΄αυτό, διατυπώνονταν συστάσεις και η Αρχή λειτουργούσε περισσότερο ως εκπαιδευτής ευαισθητοποιώντας τους επιχειρηματίες αλλά και τους πολίτες σχετικά με τα οφέλη από την τήρηση των μέτρων.
Έλεγχοι έγιναν και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς πρόνοιας στο πλαίσιο της πρόληψης.
Στη δεύτερη φάση υπάρχει και η δυνατότητα επιβολή προστίμου. Οι ελεγκτικές αποστολές ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου.
«Έχουμε ένα πλάνο να κινηθούμε σε όλη την Επικράτεια και ειδικά όπου υπάρχει φυσική παρουσία της Αρχής, δηλαδή στην Αθήνα + 6 περιφερειακές υπηρεσίες (Ρέθυμνο, Τρίπολη, Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες). Κάθε φορά με επίκεντρο για παράδειγμα τη Λάρισα, κάνουμε και αποστολές στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στο Βόλο. Έτσι, γίνεται προσπάθεια από την Αρχή για έλεγχο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της Επικράτειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΕΑΔ.
Τα 4 σημεία δράσης της Αρχής:
- Έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια
- Σύσταση δεκαπενθήμερου προγράμματος βάση ανάλυσης διακινδύνευσης
- Έλεγχος όχι μόνο σε ΚΥΕ αλλά και σε άλλα μαγαζιά που παρατηρείται συνάθροιση κοινού (π.χ. υπεραγορές, εμπορικά κέντρα ακόμα και ΚΤΕΟ)
- Συνεργασίες με άλλους ελεγκτικούς φορείς (π.χ. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ΕΛ.ΑΣ.)
Παραβάσεις
Η ΕΑΔ τηρεί ένα προτυποποιημένο πρόγραμμα ελέγχου, στο οποίο έχει ενταχθεί το σύνολο των υποχρεώσεων της σχετικής ΚΥΑ.
Τι ελέγχεται μεταξύ άλλων:
- χρήση μάσκας
- χρήση γαντιών
- αντισηπτικά
- αποστάσεις τραπεζιών
- αριθμός καθήμενων και όρθιων
- μαχαιροπίρουνα
«Νούμερο 1 παράβαση είναι η μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, η οποία επισύρει πρόστιμο 150 ευρώ σύμφωνα με την ΚΥΑ» σημείωσε ο κ. Μπίνης
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «από 15/5 μέχρι 11/6 έχουμε ελέγξει 1370 σημεία και έχουν επιβληθεί 91 πρόστιμα, συνολικού ύψους 17.100 ευρώ. Οι περιοχές με μεγάλη εμπορικότητα είναι οι περιοχές που συναντώνται οι περισσότερες παραβάσεις. Εκεί, όπου υπάρχουν, δηλαδή, πολλά καταστήματα εστίασης και τα Σαββατοκύριακα που η κίνηση είναι μεγάλη».
Τα πρόστιμα αυτά στη συνέχεια κρίνονται από μία Επιτροπή, η οποία τα βεβαιώνει ή μη και στη συνέχεια ακολουθεί η είσπραξή τους.
Ας σημειωθεί ότι την Κυριακή (14/6) επιβλήθηκαν πρόστιμα και μπήκε λουκέτο σε 3 μπαρ συνολικά στο Ρέθυνο και στην Πάτρα.