Οι ερευνητές εντόπισαν μια ισχυρή ένδειξη μεταξύ αυτού του δείκτη φυσικής κατάστασης και της μείωσης της θνησιμότητας από καρκίνους του παχέος εντέρου, του προστάτη καθώς και του πνεύμονα για άνδρες άνω των 60 ετών.
Ο θετικός συσχετισμός ήταν ακόμα πιο θεαματικός για άνδρες νεότερης ηλικίας που δεν κάπνιζαν.
Πώς υπολογίζεται η καρδιοαναπνευστική ικανότητα
Ο όρος περιγράφει την ικανότητα εκτέλεσης ασκήσεων μέτριας έως υψηλής έντασης με συμμετοχή μυικών ομάδων όλου του σώματος.
Το συγκεκριμένο είδος άσκησης “δοκιμάζει” τρόπο τινά και την αντοχή του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η καλή λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, συνδέεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και του πνεύμονα αλλά ταυτόχρονα με ελαφρά αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Σε δεύτερο επίπεδο ωστόσο τα καλύτερα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας βελτιώνουν, σύμφωνα με τους μελετητές, τις πιθανότητες επιβίωσης και από τα τρία είδη καρκίνου.
Πώς έγινε η έρευνα
Οι μελετητές από την Σουηδική Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας, ανέλυσαν δεδομένα των σουηδικών υπηρεσιών υγείας από το 1982 έως το 2019 για 177.709 άνδρες τους οποίους παρακολούθησαν κατά μέσο όρο για 9,6 χρόνια. Η μέση ηλικία των ανδρών ήταν τα 42 έτη με μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 26.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των συμμετεχόντων λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το βάρος και το ύψος τους, τον τρόπο ζωής και τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν.
Επιπλέον, κάθε άτομο υπεβλήθη σε αξιολόγηση και μέτρηση από εξειδικευμένο προσωπικό της καρδιοαναπνευστικής του ικανότητας, με τα συμπεράσματα της μελέτης να δημοσιεύονται στο έγκυρο JAMA Network OpenTrusted Source.
Φυσική κατάσταση και θνησιμότητα
Η καλή καρδιοαναπνευστική λειτουργία συσχετίστηκε με 2% χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου και του πνεύμονα και με 1% αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Ωστόσο τα δεδομένα είναι θετικά σχετικά με την θνησιμότητα, καθώς όσοι είχαν μέτρια ή υψηλή καρδιοαναπνευστική λειτουργική ικανότητα κινδύνευαν κατά 2% λιγότερο να αποβιώσουν εξαιτίας καρκίνου του παχέος εντέρου, 3% λιγότερο από καρκίνο του πνεύμονα και 5% μείωση των πιθανοτήτων θανάτου από καρκίνο του προστάτη.
Οι συγκεκριμένοι δείκτες βελτιώθηκαν περισσότερο όταν οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα στοιχεία νεότερων σε ηλικία συμμετεχόντων, μη καπνιστών, με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος και υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα.
“Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα είναι ένας ισχυρός και ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για τη θνησιμότητα από συγκεκριμένα είδη καρκίνου” επισημαίνει ο αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας Xuemei Sui.
Η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή ακόμη και όταν οι ερευνητές προσμέτρησαν επιπλέον παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, με τους επιστήμονες να προσθέτουν ότι η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας δρα ευεργετικά ανεξάρτητα από τις διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα ή άλλες συννοσηρότητες.
Πώς βοηθά η βελτίωση της φυσικής κατάστασης
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι τουλάχιστον το 25% των περιπτώσεων καρκίνου φαίνεται να συνδέονται με παράγοντες όπως υπερβολικό σωματικό βάρος και καθιστικός τρόπος ζωής.
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσουμε από κάποια είδη καρκίνου καθώς επηρεάζει θετικά βασικές λειτουργίες του σώματος όπως είναι οι μεταβολικές ορμόνες, ο τρόπος δράσης του ανοσοποιητικού αλλά και η βελτίωση της ικανότητας του οργανισμού να αντιμετωπίζει τις φλεγμονές.
Πολλαπλά οφέλη
Εκτός από τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, η καρδιοαναπνευστική υγεία συνδέεται και με άλλα οφέλη για την υγεία:
- αύξηση της μακροζωίας
- ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων
- βελτίωση των τιμών αρτηριακής πίεσης
- μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
- βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας
Η αερόβια άσκηση είναι εκείνη που βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική μας λειτουργία, εξηγούν οι ειδικοί συστήνοντας 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης εβδομαδιαίως, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού αν υπάρχουν προβλήματα υγείας.
Όσο για το ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η δραστηριότητα; Οι αρχάριοι μπορούν να ξεκινήσουν επιλέγοντας ανάμεσα σε γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία, τζόκινγκ, κολύμπι, χορό.
Πηγές: jamanetwork.com και medicalnewstoday.com