Οι γιατροί δίνουν οδηγίες διαχείρισης για 6 από τις πιο συχνές παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν όταν εργαζόμαστε σε εξωτερικό χώρο εν μέσω καύσωνα.
Θερμοπληξία
Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με την έκθεση σε συνθήκες καύσωνα. Είναι επακόλουθο της αδυναμίας του σώματος να ρυθμίσει την θερμοκρασία του με αποτέλεσμα σε ελάχιστη ώρα, 10 με 15 λεπτά, η θερμοκρασία σώματος να φτάνει και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς. Αν δεν παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια στον πάσχοντα η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία ή απώλεια της ζωής του.
Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:
- Σύγχυση
- Μπερδεμένη ομιλία
- Απώλεια συνείδησης
- Ζεστό, ξηρό δέρμα ή άφθονη εφίδρωση
- Επιληπτικές κρίσεις
- Πολύ υψηλή θερμοκρασία σώματος
- Πρώτες βοήθειες
- Μετακινήστε άμεσα τον εργαζόμενο σε μια σκιερή, δροσερή περιοχή και αφαιρέστε τα εξωτερικά ρούχα.
Προσπαθήστε να “ρίξετε” την θερμοκρασία του σώματος με όποιον τρόπο είναι διαθέσιμος. Κρύα πανιά στο δέρμα, βρέξιμο του κεφαλιού, κρύα επιθέματα ή παγοκύστες στο κεφάλι, το λαιμό, τις μασχάλες και την βουβωνική χώρα. Ειδοποιήστε άμεσα το ΕΚΑΒ.
Θερμική εξάντληση
Προκύπτει ως αντίδραση του σώματος στην απώλεια ηλεκτρολυτών συνήθως λόγω υπερβολικής εφίδρωσης που προκαλεί η ζέστη.
Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν:
- Πονοκέφαλο
- Ναυτία
- Ζάλη
- Αδυναμία
- Ευερεθιστότητα
- Δίψα
- Έντονη εφίδρωση
- Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
- Μειωμένη παραγωγή ούρων
- Πρώτες βοήθειες
Μεταφέρετε τον πάσχοντα σε σκιερή περιοχή, αφαιρώντας τα περιττά ρούχα συμπεριλαμβανομένων των παπουτσιών. Βοηθήστε τον να πιει δροσερό και όχι παγωμένο νερό και παράλληλα δροσίστε το σώμα ρίχνοντας κρύο νερό στο κεφάλι, το πρόσωπο και τον λαιμό. Επιμείνετε στην κατανάλωση μικρών ποσοτήτων νερού ανά συχνά διαστήματα μέχρι να αισθανθεί καλύτερα.
Ραβδομυόλυση
Το θερμικό στρες και η παρατεταμένη σωματική καταπόνηση μπορούν να προκαλέσουν ραβδομυόλυση, μια ιατρική κατάσταση που προκαλεί την ταχεία κατάρρευση και ρήξη των μυών. Όταν ο μυϊκός ιστός “πεθαίνει” ηλεκτρολύτες και πρωτεΐνες απελευθερώνονται χωρίς έλεγχο στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, επιληπτικές κρίσεις και βλάβη στα νεφρά.
Τα συμπτώματα της ραβομυόλυσης περιλαμβάνουν:
- Μυϊκές κράμπες/πόνο
- Ασυνήθιστα σκούρα ούρα (στο χρώμα του τσαγιού ή της κόλα)
- Αδυναμία
- Πρώτες βοήθειες
Οι εργαζόμενοι που παρατηρούν σχετικά συμπτώματα πρέπει να διακόπτουν την σωματική δραστηριότητα και να καταναλώνουν περισσότερα υγρά, ιδανικά νερό. Χρειάζεται ιατρική αρωγή καθώς για την διάγνωση της ραβδομυόλυσης απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος.
Συγκοπτικό επεισόδιο
Είναι η ξαφνική, προσωρινή απώλεια των αισθήσεων που προκύπτει λόγω μειωμένης ροής του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να οφείλεται σε καρδιακά ή εξωκαρδιακά αίτια.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ένα τέτοιο επεισόδιο εξαιτίας αφυδάτωσης ή αδυναμίας προσαρμογής στο πολύ ζεστό περιβάλλον.
Τα συμπτώματα της θερμικής συγκοπής περιλαμβάνουν:
-
Λιποθυμία (μικρής διάρκειας)
-
Ζαλάδα μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή απότομη εναλλαγή από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση
- Πρώτες βοήθειες
Μείνετε ξαπλωμένοι ή καθιστοί σε δροσερό μέρος, συμβουλεύουν οι γιατροί και καταναλώστε με αργό ρυθμό νερό, φυσικό χυμό φρούτου ή ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες.
Θερμικές κράμπες
Οι θερμικές κράμπες συνήθως επηρεάζουν τους εργαζόμενους που ιδρώνουν πολύ κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας. Η εφίδρωση προκαλεί ανισορροπία στα επίπεδα του νατρίου με αποτέλεσμα να προκαλούνται επώδυνες κράμπες στους μύες. Οι γιατροί υπενθυμίζουν ωστόσο ότι οι κράμπες μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα θερμικής εξάντλησης και η αξιολόγηση τους πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν σε σχέση με την συνολική κλινική εικόνα που παρουσιάζει ο πάσχων.
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι έντονες μυϊκές κράμπες, αλλά και πόνος ή σπασμοί στην κοιλιά, τα χέρια ή τα πόδια.
Πρώτες βοήθειες
Η ανάπαυση σε δροσερό περιβάλλον και η διακοπή της σωματικής δραστηριότητας με την παράλληλη κατανάλωση νερού ή κάποιου ροφήματος ηλεκτρολυτών συνήθως ανακουφίζει τις κράμπες. Για να αποκατασταθεί η ισορροπία του νατρίου, οι γιατροί συνιστούν η προσπάθεια ενυδάτωσης να επαναλαμβάνεται κάθε 15-20 λεπτά μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, αν ο εργαζόμενος αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα, βρίσκεται σε διατροφή χαμηλή σε νάτριο ή όταν οι κράμπες δεν υποχωρήσουν μετά την παρέλευση 60 λεπτών, πρέπει να ζητηθεί ιατρική βοήθεια.
Θερμικό εξάνθημα
Η υπερβολική ζέστη και η εφίδρωση μπορεί να προκαλέσουν και δερματικό εξάνθημα, αρκετά συχνά σε μεγάλη επιφάνεια του σώματος.
Τα συμπτώματα του εξανθήματος λόγω θερμότητας περιλαμβάνουν:
Κόκκινες συστάδες από σπυράκια ή μικρές φουσκάλες που συνήθως εμφανίζονται στο λαιμό, στο πάνω μέρος του θώρακα, στη βουβωνική χώρα, κάτω από τους μαστούς και στις πτυχές του αγκώνα.
Πρώτες βοήθειες
Ιδανικά η δραστηριότητα του εργαζόμενου θα πρέπει να συνεχιστεί σε ένα πιο δροσερό, λιγότερο υγρό περιβάλλον. Η περιοχή που φέρει το εξάνθημα πρέπει να μένει στεγνή από ιδρώτα και να μην χρησιμοποιούνται κρέμες ή αλοιφές που δεν έχουν χορηγηθεί κατόπιν ιατρικής συμβουλής.
Πηγή: www.cdc.gov