Καθώς ο πρώτος σοβαρός καύσωνας πλήττει την χώρα, οι παιδίατροι εφιστούν την προσοχή στη λήψη μέτρων προστασίας των βρεφών και των μικρότερων σε ηλικία παιδιών.
Όπως εξηγούν, τα παιδιά αυτής της ηλικίας ζεσταίνονται γρηγορότερα από τους ενήλικες και έχουν μειωμένη ικανότητα εφίδρωσης.
Τα βρέφη έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος από μάζα σώματος κι έτσι η θερμοκρασία τους αυξάνει σημαντικά γρηγορότερα σε σχέση με έναν ενήλικα.
Παράλληλα, οι ιδρωτοποιοί αδένες τους δεν έχουν ακόμα ωριμάσει πλήρως και παρότι ιδρώνουν η εφίδρωση - ο τρόπος δηλαδή που διαθέτει το σώμα για να κρατάει την θερμοκρασία φυσιολογική όταν το περιβάλλον είναι θερμό - δεν αρκεί για να τα δροσίσει αποτελεσματικά.
Επιπλέον, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχουν ταχύτερους μεταβολικούς ρυθμούς από τους ενήλικες με αποτέλεσμα να ζεσταίνονται πιο εύκολα με οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.
Πώς κρατάμε δροσερά τα μωρά
Για τα νεογνά και τα βρέφη το πιο σημαντικό κατά την διάρκεια των πολύ ζεστών ημερών, είναι να παραμένουν επαρκώς ενυδατωμένα.
Αυτό για τα μωρά που θηλάζουν σημαίνει συχνότεροι θηλασμοί μέσα στο 24ωρο ενώ για τα υπόλοιπα βρέφη περισσότερα γεύματα.
Η διατροφή τους τις πολύ ζεστές μέρες συστήνεται να είναι σχετικά άλιπη και να περιλαμβάνει κυρίως χορταρικά και φρούτα.
Πώς ντύνουμε τα μωρά στον καύσωνα
Είναι οι μέρες που η παραίνεση κάθε παραδοσιακής γιαγιάς για το απαραίτητο ζακετάκι, θα πρέπει να αγνοηθεί.
Αν η θερμοκρασία είναι από 24 βαθμούς και πάνω, το μωρό δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα ελαφρύ, βαμβακερό φορμάκι ή φανελάκι, με τα χέρια και τα πόδια του να αφήνονται ελεύθερα.
Τα ντουζ με δροσερό νερό μπορούν να ανακουφίσουν, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει το νερό να είναι πολύ κρύο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποθερμίας.
Επιτρέπεται ο κλιματισμός;
Ναι υπό προϋποθέσεις απαντούν οι παιδίατροι. Από τις πιο βασικές είναι να έχει προηγηθεί έλεγχος στο κλιματιστικό και να έχουν καθαριστεί τα φίλτρα.
Η θερμοκρασία πρέπει να έχει ρυθμιστεί στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.
Ιδανικό θα ήταν το κλιματιστικό να βρίσκεται σε έναν χώρο κοντά στο δωμάτιο του μωρού ώστε να δροσίζεται επαρκώς και ο χώρος του. Αν η μονάδα ωστόσο βρίσκεται στο δωμάτιο του, φροντίζουμε το ρεύμα του αέρα να μην κατευθύνεται απευθείας στο παιδί. Για να αποφύγουμε την ξηρότητα της ατμόσφαιρας, αφήνουμε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό ώστε ο αέρας να ανανεώνεται.
Αυτές τις ζεστές μέρες μπορούμε να αφαιρέσουμε την πάντα από την κούνια ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί πιο εύκολα. Επίσης, παρά την ευκολία καλύτερα να αποφύγουμε να κοιμίζουμε το βρέφος στο καρότσι του λόγω στενότητας του χώρου.
Και τι γίνεται με τις βόλτες;
Αυτονόητα, μέχρι να πέσει ο υδράργυρος σε πιο διαχειρίσιμες θερμοκρασίες, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις σε εξωτερικό χώρο. Αν πάλι αυτό είναι απαραίτητο, επιλέγουμε πρωινές ή απογευματινές ώρες με το μωρό ντυμένο ελαφρά και με χρήση μεταφορικού μέσου που διαθέτει κλιματισμό. Χρησιμοποιούμε το κατάλληλο αντηλιακό για την ηλικία του παιδιού και δεν ξεχνάμε το θέμα της τακτικής ενυδάτωσης ακόμα κι αν είμαστε εκτός σπιτιού.
Σε κάθε περίπτωση, τις μέρες του καύσωνα οι γονείς πρέπει να παρατηρούν προσεκτικά τις αντιδράσεις του βρέφους. Τυχόν ενδείξεις ότι το παιδί έχει καταπονηθεί πολύ από την ζέστη είναι:
-
Ατονία
-
Δροσερό αλλά υγρό δέρμα
-
Ωχρότητα
-
Ναυτία ή εμετός
-
Πυρετός που ανεβαίνει
- Υπνηλία
Σημάδι αφυδάτωσης μπορεί να είναι και οι λιγοστές βρεγμένες πάνες μέσα στην μέρα. Αν παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο ώστε να δοθούν κατευθύνσεις καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος θερμοπληξίας, μια απειλητικής για την ζωή κατάστασης που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.