Αν ένας ασθενής που πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς αποφασίσει να ανατρέξει στο διαδίκτυο, προκειμένου να λάβει τη στοιχειώδη ενημέρωση σχετικά με τις υπάρχουσες και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές θεραπείες, θα εκπλαγεί από την πληθώρα και τον καταιγισμό πληροφοριών και σχετικών επιστημονικών και μη άρθρων που αναφέρονται σε αυτό το τόσο συχνό, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της φλεβικής κυκλοφορίας.
Η πλειονότητα των άρθρων που αφορούν στη σύγχρονη αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας κατά την αναζήτηση στη διεθνή βιβλιογραφία αφορούν:
• Την κλασική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση (σαφηνεκτομή ή stripping)
• Το ενδοαυλικό laser (Endovenous Laser Treatment ή Laser Ablation)
• Τις ραδιοσυχνότητες
• Τη σκληροθεραπεία με αφρό (Foam Sclerotherapy)
• Τη χρήση ειδικής κόλλας, πάντα υπό προϋποθέσεις.
Αντιμετώπιση κιρσών μέσω σωστού θεραπευτικού σχεδιασμού
«Μέσα από τη σύγκριση των διαφορετικών τεχνικών που βρίσκονται στη διάθεση των αγγειοχειρουργών, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια είναι σε θέση ο θεράπων ιατρός εν συνεχεία, να δώσει τις σωστές πληροφορίες και να επιλέξει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση για τον εκάστοτε ασθενή του. Όλα όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω αποτελούν μία ιδιαιτέρως σύνθετη και πολυπαραγοντική συνήθως διαδικασία, η οποία απαιτεί κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία, κάτι που συνήθως λείπει από τους ασθενείς.
Επομένως, η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί ενώ μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με μία σύγχρονη τεχνική που μπορεί να έχει εξαιρετικά αρχικά αποτελέσματα, εκ των πραγμάτων όμως, δεν θα είμαστε πολλές φορές σε θέση να γνωρίζουμε τη χρονική διάρκεια αυτού του αποτελέσματος, συγκρινόμενη πάντα με άλλες, παλαιότερες μεθόδους», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης, MD, PhD, MSC, Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων του Metropolitan General.
Πρέπει κανείς να λαμβάνει πάντα υπόψιν του κατά τη σύγκριση διαφορετικών θεραπευτικών όπλων στην καταπολέμηση κάποιας πάθησης, ότι η διενέργεια κάθε τεχνικής θεραπείας οφείλει να εκτελείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με λίγα λόγια αν μία τεχνική, όσο σύγχρονη κι αν είναι, δεν εκτελείται ορθά, δίχως την απαιτούμενη χειρουργική εμπειρία, τότε η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση “αδικείται” σε σχέση με κάποια άλλη, η οποία εκτελείται με τον αρτιότερο τρόπο.
Εκείνα που εξετάζει κανείς κατά τη σύγκριση διαφορετικών θεραπευτικών τεχνικών στη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των ενοχλητικών κιρσών συνήθως είναι:
• Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της επέμβασης
• Η όποια σχετική ή μη ταλαιπωρία του ασθενούς,
• Το επιζητούμενο πάντα αισθητικό αποτέλεσμα και την αντοχή αυτού σε βάθος χρόνου.
Ορισμένες από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως είναι αναμενόμενο έχουν καλύτερα αποτελέσματα από άλλες, σε κάποιες από τις παραπάνω παραμέτρους, γεγονός που οδηγεί ενίοτε στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση των κιρσών πολλές φορές απαιτεί το συνδυασμό διαφορετικών μεθόδων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Σύγκριση διαθέσιμων τεχνικών θεραπευτικής αντιμετώπισης κιρσών
Η σαφηνεκτομή (κλασική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση), σαφέστατα, μειονεκτεί σε όλες τις παραπάνω παραμέτρους, σε σύγκριση με άλλες νεότερες τεχνικές και, συνεπώς, σήμερα, δικαιωματικά τείνει να εγκαταλειφθεί.
Η σκληροθεραπεία με αφρό, η έγχυση δηλαδή σκληρυντικών ουσιών όπως η πολιδοκανόλη, μέσα σε παθολογικές (ανεπαρκούσες) φλέβες έχει ως κύρια ένδειξη χρησιμοποίησής της την υποτροπή κιρσών. Εκτελείται σχετικά εύκολα και απλά και εφαρμόζεται άνετα σε περιβάλλον ιατρείου, χωρίς τομές ή ράμματα. Παρουσιάζει εξαιρετικά μικρότερη αντοχή στο χρόνο και διενεργείται μόνο σε εξαιρετικά ελικωμένες, επιφανειακές και μικρής διαμέτρου και μήκους φλέβες.
Η ειδική κόλλα (VenaSeal Closure System) που εγχύεται μέσα στην ανεπαρκούσα συνήθως μείζονα σαφηνή φλέβα, έχει σχετικά ανώδυνη για τον ασθενή και για τον ιατρό εφαρμογή, αφού έχει λιγότερες τεχνικές απαιτήσεις από την πλευρά του αγγειοχειρουργού. Αποτελεί ελπίδα για το μέλλον της θεραπείας των κιρσών, αλλά, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία για την εξασφάλιση του αρχικά καλού αποτελέσματος πέραν του έτους.
Επίσης αρκετά συχνά χρήζει υπερηχογραφικής παρακολούθησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πολλές φορές αν κριθεί αναγκαίο, εκ νέου έγχυση. Επιπροσθέτως, ενώ με το ενδοαυλικό λέιζερ, η μεγάλη διάμετρος και το μεγάλο μήκος της φλέβας δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα, όσον αφορά την κόλλα, δεν υπάρχουν στοιχεία αντίστοιχης αποτελεσματικότητας.
«Το Ενδοαυλικό Laser αποτελεί τη μέθοδο εκλογής των σύγχρονων όπλων που διαθέτουμε σήμερα για την καταπολέμηση των κιρσών. Μέσα από την ορθή εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες προαναφερόμενες παραμέτρους. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές ή ράμματα, χωρίς ανάγκη ιδιαίτερης νοσηλείας.
Έχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και μπορεί άνετα να εφαρμοστεί ακόμα και σε μεγάλου μεγέθους και διαμέτρου φλέβες. Τεχνικά, από την πλευρά του αγγειοχειρουργού, είναι αρκετά πιο απαιτητική μέθοδος, αλλά με την κατάλληλη εμπειρία μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο εργαλείο στην αντιμετώπιση των κιρσών σήμερα», επισημαίνει ο κ. Ξηρομερίτης.
Συμπερασματικά
• Η πλέον σημαντική ιατρική πράξη στη μάχη καταπολέμησης των κιρσών είναι η λεπτομερής λήψη ιστορικού και ο αναλυτικός σχεδιασμός της ανατομίας της πάθησης, διαδικασία γνωστή με τον όρο χαρτογράφηση. Αυτή γίνεται με τη βοήθεια των υπερήχων και αποτελεί το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς το σωστό αποτέλεσμα. Η εξειδίκευση των νεότερων αγγειοχειρουργών στις σύγχρονες ενδοαυλικές τεχνικές με την ταυτόχρονη χρήση των υπερήχων κατέστησε το συγκεκριμένο στάδιο απολύτως αναγκαίο έως και καθοριστικό.
• Η σαφηνεκτομή τείνει να εγκαταλειφθεί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ασθενών πολύ προχωρημένου σταδίου φλεβικής ανεπάρκειας (5-10%) βάσει δεδομένων της διεθνούς βιβλιογραφίας.
• Το ενδοαυλικό laser, στα χέρια έμπειρου και ικανού αγγειοχειρουργού έχει το καλύτερο προφίλ αποτελεσματικότητας, ασφάλειας, ελάχιστης ταλαιπωρίας για τον ασθενή και μακροπρόθεσμα άριστου αποτελέσματος.
Αποτελεί την πλέον σύγχρονη, απόλυτα ενδεδειγμένη και βασική θεραπεία σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών με φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς. Μπορεί εύκολα, όπου απαιτείται, να συνδυαστεί άριστα με τη σκληροθεραπεία ή τις μικροφλεβεκτομές, τεχνικές που και αυτές πραγματοποιούνται υπό τοπική αναισθησία, χωρίς τομές ή ράμματα.
• Η σκληροθεραπεία με αφρό αποτελεί εξαιρετική συνδυαστική θεραπεία του laser, ειδικότερα σε μικρού μήκους και διαμέτρου περιφερικότερες φλέβες, συνήθως μετά υποτροπή κιρσών.