Η μελέτη χρησιμοποίησε 35 φοιτητές χωρισμένους σε δύο ομάδες, με τους μισούς να παρακολουθούν μια ακαδημαϊκή διάλεξη δια ζώσης και τους υπόλοιπους μέσω τηλεδιάσκεψης ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν ταυτόχρονα μέσω μόνιτορ την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και τον καρδιακό τους ρυθμό.
Σύμφωνα με τον Δρ. Arjun Venkatesh, καθηγητή και πρόεδρο επείγουσας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Yale, τα ευρήματα ήταν διαφωτιστικά καθώς η κόπωση που περιέγραφαν όσοι παρακολούθησαν την διάλεξη μέσω οθόνης, αποτυπώθηκε στην αλλαγή των εγκεφαλικών τους κυμάτων αλλά και του καρδιακού ρυθμού τους. «Τα άτομα αυτής της ομάδας ήταν πιο απρόσεκτοι, πιο κατηφείς και ανέφεραν ότι νιώθουν περισσότερη κούραση» προσθέτει ο Δρ.Venkatesh.
Οι επιστήμονες ονόμασαν το φαινόμενο «κόπωση zoom» καθώς η χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής έγινε πολύ δημοφιλής και επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.
Περιγράφοντας το φαινόμενο
Στην πιο απλή της εξήγηση, ο όρος περιγράφει μια αίσθηση σωματικής και πνευματικής εξάντλησης που βιώνουν όσοι έχουν χρειαστεί να συμμετάσχουν για ώρες σε κάποιου είδους τηλεδιάσκεψης.
Επιστημονικά, λένε οι μελετητές, καταγράφονται συναισθήματα θλίψης και υπερβολικής κόπωσης, με τις εργαστηριακές μετρήσεις να δείχνουν επιβράδυνση της εγκεφαλικής λειτουργίας και αυξομειώσεις του καρδιακού ρυθμού, ενδείξεις δηλαδή στρες.
Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι βιντεοκλήσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπερβολική κόπωση λόγω της κοντινής απόστασης στην οθόνη ενώ παράλληλα παρατηρούμε και τον εαυτό μας εκτός των συνομιλητών μας. Επιπρόσθετα η κινητικότητα του σώματος μειώνεται καθώς μένουμε για ώρα καθισμένοι στην ίδια θέση ενώ ταυτόχρονα δεχόμαστε μεγάλο όγκο πληροφοριών που ο εγκέφαλος μας προσπαθεί να επεξεργαστεί.
Πώς μπορούμε να την αποτρέψουμε
Η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε στο είδος των τηλεδιασκέψεων που αφορούν σε ακαδημαϊκά προγράμματα και ενδεχομένως τα αποτελέσματα να διαφοροποιούνται όταν οι βιντεοκλήσεις αφορούν σε χώρο εργασίας, ξεκαθαρίζουν οι μελετητές. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που έχει στο σώμα μας μια μαραθώνια σύσκεψη μέσω οθόνης.
- Προγραμματίστε αυτά τα τηλε-ραντεβού σας με ενδιάμεσα διαλείμματα, είναι η πρώτη συμβουλή των ειδικών. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπετε στον εγκέφαλο σας να αφομοιώσει τις πληροφορίες που πήρε πριν πιάσει πάλι δουλειά ενώ η καρδιακή λειτουργία επίσης έχει την ευκαιρία να επανέλθει σε λιγότερο απαιτητικούς ρυθμούς.
- Αν έχετε τη δυνατότητα, επιλέξτε κάποιες από αυτές τις συσκέψεις να γίνονται από κοντά.
- Μην διστάζετε να κλείσετε την κάμερα και να παρακολουθήσετε την σύσκεψη μόνο ηχητικά, καθώς η αίσθηση συνεχούς έκθεσης στην οθόνη είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος του στρες που προκαλούν οι τηλεδιασκέψεις.
Παλαιότερη έρευνα μάλιστα, είχε επισημάνει ότι τα υψηλά επίπεδα «κόπωσης zoom» συνδέονταν με το επονομαζόμενο «άγχος του καθρέφτη», μια φυσιολογική αντίδραση όπου η δυνατότητα να παρακολουθούμε συνεχώς τον εαυτό μας οπτικά πυροδοτεί αίσθημα άγχους και κακής διάθεσης, φαινόμενο που προηγούμενες έρευνες έχουν εντοπίσει να εκδηλώνεται συχνότερα στον γυναικείο πληθυσμό.
Πηγή: CBSNEWS