Πρόσφατοι θορυβώδεις τίτλοι σε έβαλαν σε σκέψεις ότι υπάρχει πράγματι τέτοια πιθανότητα. «Από τη μύτη της γυναίκας αρχίζει να διαρρέει εγκεφαλονωτιαίο υγρό αφού πήρε ένα τεστ επιχρίσματος Covid», έγραφε η Daily Star. «Το τεστ επιχρίσματος κορονοϊού έφτασε μέχρι τη μύτη μιας γυναίκας που προκάλεσε διαρροή από τον εγκέφαλό της», ήταν ο τίτλος της Mirror .
Αλλά από πού προήλθε αυτή η ιστορία - και κατά πόσο πρέπει να της δώσουμε αξιοπιστία; Οι αναφορές της εφημερίδας βασίζονται σε μια μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε σε ένα σεβαστό ιατρικό περιοδικό, JAMA Otolaryngol Head & Neck Surgery. Μιλάει για μια γυναίκα στην Αϊόβα των ΗΠΑ, η οποία κλήθηκε να λάβει μόνη της δείγμα για COVD-19 πριν υποβληθεί σε εγχείρηση κήλης. Λίγο μετά τη διαδικασία, υγρό άρχισε να διαρρέει από τη μύτη της. Είχε επίσης πονοκέφαλο και άρχισε να κάνει εμετό.
Οι γιατροί στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία, αναγνώρισαν το υγρό ως εγκεφαλονωτιαίο υγρό - ένα υγρό που βρίσκεται στην προστατευτική επένδυση γύρω από τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.
Συντρέχει λόγος ανησυχίας;
Όχι πραγματικά. Η 40χρονη γυναίκα είχε προϋπάρχον ελάττωμα στη βάση του κρανίου της (το οστό στην κορυφή της μύτης) και ένας σάκος εγκεφαλικού ιστού προεξέχει στη ρινική κοιλότητα. Αυτή είναι μια σπάνια πάθηση που βλέπουμε στη νευροχειρουργική και στις κλινικές αυτιών, μύτης και λαιμού.
Περίπου ένα στα 10.000 μωρά γεννιούνται με ένα ελάττωμα σαν αυτό, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο εμφανίζεται στους ενήλικες είναι άγνωστος. Στην περίπτωση αυτής της κυρίας ήταν πιθανώς επειδή η πίεση μέσα στο κρανίο της γύρω από τον εγκέφαλο ήταν υψηλότερη από το κανονικό, δημιουργώντας ένα αδύναμο σημείο.
Είναι εξαιρετικά απίθανο για οποιοδήποτε άτομο που δεν έχει αυτήν την προϋπάρχουσα αδυναμία στη μύτη να προκαλέσει ζημιά με μία από τις ειδικές μπατονέτες για τη λήψη ρινικού δείγματος. Ωστόσο, μια καλή συμβουλή κατά τη διαδικασία είναι να θυμάστε ότι το εσωτερικό της μύτης ταξιδεύει πίσω, προς το πίσω μέρος του κεφαλιού και όχι προς τα πάνω. Επομένως, κάθε λήψη δεγματος από τη μύτη πρέπει να περιλαμβάνει το να δείχνετε την ειδική μπατονέτα προς το πίσω μέρος του κεφαλιού προς την ίδια κατεύθυνση όπως θα το κάνατε με τις αμυγδαλές σας αν παίρνατε δείγμα από το στόμα σας - το οποίο είναι μέρος του ίδιου τεστ.
Γι΄αυτό δεν πρέπει να φοβάστε τα ρινικά δείγματα. Μπορεί να είναι άβολο, αλλά δεν μπορείτε να τρυπήσετε κατά λάθος τον εγκέφαλό σας. Το τεστ είναι ο μόνος τρόπος για να πούμε ποιος έχει και ποιος δεν έχει COVID. Είναι ένα ζωτικό εργαλείο δημόσιας υγείας που μας βοηθά να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την πανδημία.
ΠΗΓΗ: theconversation