Η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 445, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 144738, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5616 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43776 (30.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
353 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 243 (68.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 84.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.954 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 36 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5263 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3107 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Ωστόσο, τα τεστ που διενεργήθηκαν ανήλθαν μόλις σε 19.708 τεστ, δηλαδή 8.464 μοριακα τεστ και 11.244 rapid test.
Κορονοϊός: Τα νούμερα στην Αττική που τρομάζουν τους ειδικούς γι΄αυτό που έρχεται
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε για ποιο λόγο υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για ό,τι μπορεί να ακολουθήσει στην Αττική όσον αφορά την επιδημιολογική της εικόνα.
Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε αρχικά, ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες παρατηρείται σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, η Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζει πολύ καλύτερη εικόνα όσον αφορά τα κρούσματά και τη θετικότητα.
Ωστόσο, τόνισε ότι ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα ων εορτών. Εξέφρασε την ανησυχία της, μάλιστα, για την αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων κατά 2 έτη και την αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στις ηλικίες 25-35 ετών
Όσον αφορά τους πιο σκληρούς δείκτες, όπως οι νέες εισαγωγές οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι παρουσιάζει μικρή άλλα όχι σημαντική βελτίωση.
Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την Αττική, καθώς παρουσιάζει αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών από τους 450 σε 550, δηλαδή κατά περίπου 20 με 25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα.
Επίσης, μικρή αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ στην Αττική και προβλέπεται μία περαιτέρω αύξηση που συνήθως έπεται 7-10 μέρες μετά την αύξηση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες COVID-19.
«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά τη διάρκεια των εορτών. Αν αφήσουμε να εμφανιστεί το τρίτο κύμα τώρα που η διασπορά είναι ακόμα υψηλή - υπολογίζουμε ότι έχουμε λίγο λιγότερα από 7 χιλιάδες κρούσματα- ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή (60% Επικράτεια, 60% στην Αττική και 70% στην Β. Ελλάδα) - καταλαβαίνουμε ότι γρήγορα μπορεί να επανέλθουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου και να υπάρξει νέα πίεση στο Σύστημα Υγείας» προειδοποίησε.
Ας σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων πρέπει να είναι όσοι μένουν στην Δυτική Αττική, τη Βοιωτία, τη Κοζάνη και τη Ροδόπη και απο χθές και στην Χαλκιδική λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου σε αυτές τις περιοχές.
Τελευταία τροποποίηση στις 10/01/2021 - 17:28