Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 733, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163946, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6037 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52276 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
262 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 189 (72.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5972 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3511 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τα τεστ ανήλθαν σε 21.997, εκ των οποίων 13.128 ήταν μοριακά και 21.997 ήταν rapid test. Βάσει αυτών η θετικότητα εκτινάσσεται στο 3,3%.
ΙΣΑ: Ασφαλή τα σχολεία για την ανακοπή των αλυσίδων μετάδοσης του κορονοϊού
Η ανάγκη να παραμείνουν ασφαλή τα σχολεία για να ανακοπούν οι αλυσίδες μετάδοσης του κορoνοϊού, τονίστηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης, με θέμα τη νόσο Covid-19 στη σχολική κοινότητα που διοργάνωσε ο ΙΣΑ, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονιών από όλη την Ελλάδα.
Η νόσος Covid-19 στη σχολική κοινότητα και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ήταν το θέμα ενδιαφέρουσας διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και γιατροί.
Παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, καθώς και τα μέτρα προφύλαξης που διασφαλίζουν τις ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των σχολείων. Τονίστηκε η ανάγκη να ενταχθούν οι εκπαιδευτικοί στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον Sars-CoV-2. Παρουσιάστηκαν επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Όπως επισημάνθηκε ο φόβος για την ασθένεια, η ανασφάλεια για το μέλλον, το αίσθημα απώλειας και η διατάραξη της καθημερινότητας δημιουργούν σύγχυση και θυμό, δύσκολα διαχειρίσιμο από μία ομάδα του πληθυσμού. Πολλά παιδιά παρουσίασαν διαταραχές στον ύπνο τους (αυπνία, αναστροφή του ωραρίου, εφιάλτες) ή στη διατροφή τους, σύγχυση για το πώς πρέπει να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους και μετατραυματικό στρες, που είχε επίπτωση στην καθημερινότητά τους.
Περισσότερα για όσα συζητήθηκαν στην εκδήλωση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.