Στους 32 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Μ μέση ηλικία 73 έτη, και σε αυτή 25 άνδρες και 7 γυναίκες, οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η μέση ηλικία των 69 ατόμων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι τα 66 έτη. Εξ αυτών οι 12 είναι γυναίκες. Οι 47 είναι άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενο νόσημα.
Πέντε άτομα έχουν εξέλθει από ΜΕΘ, ενώ έχουν διεξαχθεί περισσότερα από 13 χιλιάδες δείγματα.
Συμπτώματα εκδηλώνεται τουλάχιστον 5 ημέρες μετά τη λοίμωξη από τον κορονοϊό, ενώ μέχρι τη νοσηλεία όταν είναι απαραίτητη είναι 7 ημέρες. Έως το τραγικό συμβάν του θανάτου είναι 14 με 20 ημέρες, με εξαίρεση τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Για όσους μπαίνουν στο νοσοκομείο μέση διάρκεια παραμονής είναι περίπου 10 ημέρες. «Στα νοσοκομεία μας η διάμεση νοσηλεία είναι στις 10 μέρες, ενώ διάρκεια νοσηλείας για ασθενείς με πλήρη επεξεργασία των δεδομένων έχει κυμανθεί μεταξύ 1 και περισσοτέρων από 15 ημέρες», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Σήμερα η ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων ενέκρινε νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου με τα ειδικά φάρμακα που θα ακολουθούν οι γιατροί των νοσοκομείων βάσει των διεθνών επιστημονικών ενδείξεων για την αποτελεσματικότητα τους έναντι του νέου ιού. Θα επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η χορήγηση των σχημάτων και θα επικαιροποιούνται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα επιστημονικά, κλινικά και επιδημιολογικά δεδομένα.
Η Επιτροπή υιοθέτησε ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής σε ασθενείς με τη νέα νόσο που νοσηλεύονται σύμφωνα με τις προτάσεις της Προέδρου της Εταιρείας Αιμόστασης. Ειδική ομάδα εργασίας θα εξετάσει τις προδιαγραφές για χρήση ταχέων εργαστηριακών τεστ σχετικών με το νέο ιό.