Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφονται 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 387. 60 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής, 70 είναι τα άτομα που νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 11 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε Νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ανδρών είναι τα 69 έτη, όλοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία.
Αλλά δυστυχώς, άλλος ένας συνάνθρωπος μας έχασε τη μάχη. Πρόκειται για 67χρονο άνδρα στην Αθήνα, ο οποίος είχε και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Μέσος όρος ηλικίας των 5 νεκρών από τον κορονοϊό ήταν τα 68 έτη. Τόσο οι διασωληνωμένοι όσο και οι νεκροί είναι άνδρες. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί 4900 δείγματα.
Εξιτήριο από το νοσοκομείο έχουν λάβει 14 άτομα.
Ανήλικοι είναι 11 ασθενείς, 59 άτομα είναι ηλικίας 18-39 χρόνων, 132 ασθενείς είναι ηλικίας 40-64 χρόνων, ενώ οι υπόλοιποι είναι άνω των 65.
Μέτρα στον Τομέα της Υγείας
Στη λήψη περαιτέρω μέτρων προχωράει η Πολιτεία. Ειδικότερα, αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές δομές υγείας.
Σε ό,τι αφορά το διαγνωστικό τεστ για τον ιό, η στρατηγική της χώρας μας συνεχίζει να προβλέπει τη διεξαγωγή του με επιδημιολογικά κριτήρια για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και δεν έχει γενικευθεί. Ελαφρές περιπτώσεις περιορίζονται κατ' οίκον, με την κατά το δυνατόν μηδενική επαφή με άλλους, με ταυτόχρονη επικοινωνία με το γιατρό τους και αποφυγή εργαστηριακού ελέγχου που ενδέχεται να είναι αρνητικός, ιδίως στην περίοδο επώασης.
«Η καταγραφή της επιδημίας συνεχίζεται με την παρακολούθηση όλων των περιστατικών για τα οποία έχουμε θετικό έλεγχο, καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών τους. Όπως επίσης και με την καταγραφή των σοβαρών και νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Για κάθε 5 ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, από πίσω είναι άλλοι 95 οι οποίοι έχουν στο 85% ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10% με 15% των περιπτώσεων τη μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Όπως ανέφερε, ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος δεν γίνεται με τρόπο συγκεκριμένο και οριοθετημένο, που να μην έρχεται σε επαφή τον ύποπτο και με άλλους υπόπτους ή το σύστημα υγείας, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεση στον κορονοϊό από άτομα που πάσχουν από άλλα νοσήματα, όπως η εποχική ίωση ή γρίπη.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του συστήματος καταγραφής και περιστατικών στην κοινότητα, ο οποίος δεν θα ενέχει αυτό τον κίνδυνο και θα γίνεται με δειγματοληψία στο σπίτι. Ταυτοχρόνως, «τρέχει ο έλεγχος από ιδιωτικά εργαστήρια, που δεν απαγορεύεται για όποιον το επιθυμεί και αγνοεί τις συστάσεις μας για παραμονή κατ' οίκον, ο οποίος δηλώνεται στο ΕΟΔΥ, ιχνηλατείται και καταγράφεται».
Μαθηματικά μοντέλα από το Imperial Collece του Λονδίνου και αφορούσαν την επιδημια στο Wuhan έδειξαν ότι μόλις 15% των αληθινών περιστατικών καταγράφονται στην επιδήμία. Κατά τον κ. Τσιόδρα το ποσοστό ίσως είναι ακόμα μικρότερο, βάσει των ερευνητικών δεδομένων που διαθέτει.
Επιπλέον, λόγω των τεράστιων δυσκολιών για αεροδιακομιδή και διακομιδή περιστατικών από νησιωτικές περιοχές, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή να μην απομακρύνονται στα νησιά ομάδες πληθυσμού, ειδικά αν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, χθες ειδική επιτροπή από την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, καθόρισε τα άτομα αυτών των ομάδων για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα, στο χώρο του δημοσίου. Σε αυτές με σοβαρή ανοσοκαταστολή εντάσσονται άτομα με σοβαρή καρδιοπάθεια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθεια υπό ενεργό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή άλλη ανοσοθεραπεία, όπως και μεταμοσχευμένους υπό ενεργό ανοσοκοκαταστολή.
Επιστροφή από το Εξωτερικό
Σε όσους τώρα επιστρέφουν από το εξωτερικό τονίζεται η ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων υγιεινής και στο σπίτι και την αποφυγή επαφής με άτομα υψηλού κινδύνου, καθώς και παραμονή σε ειδικό χώρο μακριά από άλλους, διατηρώντας αποστάσεις από τους υπόλοιπους που διαμένουν μαζί,
Όσοι επιστρέφουν από χώρες με υψηλή μετάδοση, όπως η Βρετανία, αντιμετωπίζονται ως επαφές κρουσμάτων, για περιορισμό περαιτέρω μετάδοση.