Μετά τη λήξη της καραντίνας, το ενδιαφέρον όλων των επιδημιολόγων επικεντρώθηκε στο πότε θα έρθει στη χώρα μας το δεύτερο κύμα κορονοϊού. Από ότι φαίνεται από τα πρόσφατα νούμερα κρουσμάτων για την Ελλάδα αυτό έχει ήδη φτάσει.
Ο Αύγουστος μπήκε με το χειρότερο τρόπο από πλευράς κρουσμάτων κορονοϊού για την Ελλάδα. Τις πρώτες 6 μέρες του Αυγούστου έχουν εντοπιστεί 646 θετικά περιστατικά.
Θυμίζουμε ότι από την αρχή της πανδημίας ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας έχει φτάσει τα 5123. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα του Αυγούστου ισούνται με το 12,6% των συνολικών περιστατικών. Πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσοστό δεδομένου ότι έχουμε διανύσει μόλις 6 μέρες μέσα στον Αύγουστο και το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα διαγνώστηκε στις 27 Φεβρουαρίου.
Μελετώντας πιο εκτεταμένα τα νούμερα, παρατηρούμε κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό. Από τις πρώτες 6 μέρες του Αυγούστου στις 4 έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 κρούσματα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν τον Αύγουστο, κατεγράφησαν πάνω από 100 κρούσματα μόλις 5 φορές, τότε εύκολα υπάρχει προβληματισμός.
Αναλυτικά τα κρούσματα του Αυγούστου:
1 Αυγούστου: 110
2 Αυγούστου: 75
3 Αυγούστου: 75
4 Αυγούστου: 118
5 Αυγούστου: 119
6 Αυγούστου: 149
Συνολικά: 646 κρούσματα
Ποιες μέρες ξεπεράσαμε τα 100 κρούσματα πριν τον Αύγουστο
15 Μαρτίου: 103
31 Μαρτίου: 102
1 Απριλίου: 101
2 Απριλίου: 129
21 Απριλίου 156 (Παραμένει το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων μέχρι σήμερα)
Αισιοδοξία από τα νούμερα των θανάτων
Αν υπάρχει κάτι που μας κάνει αισιόδοξους είναι ο ο αριθμός των θανάτων που παραμένει χαμηλός παρά τα αυξημένα κρούσματα. Ειδικότερα, μετά την 1η Ιουνίου όπου διαπιστώθηκαν 4 θάνατοι, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεπεράσει ο συγκεκριμένος ημερήσιος αριθμός θανάτων. Από τις 31 Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 13 θάνατοι, ένα νούμερο πολύ μικρό σε σχέση με τα ημερήσια κρούσματα του αντίστοιχου διαστήματος.
Η συγκεκριμένη σημαντική απόκλιση σε νέα κρούσματα και θανάτους σχετίζονται μάλλον με το νεαρό της ηλικίας των ατόμων που νοσούν αυτήν την περίοδο. Όπως έχει επισημανθεί από τους ειδικούς αυτήν την περίοδο όλο και περισσότεροι νοσούν από τον ιό. Επειδή, όμως, οι νέοι έχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά είναι λογικό να υπάρχουν και λιγότεροι θάνατοι.