Σημείο καμπής στην παρουσία, την επίπτωση αλλά και τη διαχείριση του κορονοϊού στη χώρα μας φαίνεται πως αποτελεί η «διαδρομή» έως τη διάγνωση του 9ου κρούσματος του Covid-19, του συνταξιούχου συνταξιούχου εκπαιδευτικού από την Αμαλιάδα
Η περίπτωση του 66χρονου «αιφνιδίασε» προς στιγμήν το μηχανισμό ελέγχου του κορονοϊού του Υπουργείου Υγείας, την ώρα που η επιδημία πλήττει με σφοδρότητα χώρες πέραν της Κίνας, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Ο λόγος ήταν πως ο άνδρας δεν ήρθε από μια από τις πληττόμενες περιοχές, που εντάσσονται στα κριτήρια προσδιορισμού ενός ύποπτου κρούσματος (Κίνα και Ιταλία), αλλά επέστρεψε από ένα ταξίδι σε Ισραήλ και Αίγυπτο, όπου έως τη στιγμή που περνούσε τις πύλες των Νοσοκομείων της Αμαλιάδας και του Ρίου, δεν κατέγραφαν υψηλό αριθμό κρουσμάτων (πιθανός γιατί αυτές οι χώρες υποτίμησαν και τελικώς υποδιέγνωσαν τη νόσο).
Όταν, όμως, οι υπόλοιπες εξετάσεις δεν κατάφεραν να δείξουν άλλη αιτία και οι επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών εξέτασαν τον 66χρονο ήταν σαφές πως η λήψη δείγματος για τον Covid-19 ήταν μονόδρομος, η εξέταση του οποίου δυστυχώς έδειξε πως είχε προσβληθεί από τον ιό.
Όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες του News4Health, ο άνδρας, που αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας και που νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΠΝ Πατρών, είχε επιστρέψει από τους Άγιους Τόπους στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ όταν νόσησε επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας πριν μεταβεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, τη Δευτέρα.
Η ιχνηλάτηση των επαφών του και ο εντοπισμός όλων των συμμετεχόντων στην εκδρομή και των επαφών τους άρχισε άμεσα, ενώ στη σύσκεψη που ακολούθησε αποφασίστηκε να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Η 48ωρη μερική καραντίνα σε δημόσιες δραστηριότητες αφορά τρεις περιοχές από τις οποίες προέρχονταν συνταξιδιώτες του 66χρονου και στις οποίες κινήθηκε ο ίδιος, δηλαδή Ηλεία, Πάτρα και Ζάκυνθος.
Πρόκειται, όμως, για κρίσιμο διάστημα και η πορεία της ιχνηλάτησης, δηλαδή ο βαθμός της πιθανής εξάπλωσης του κορονοϊού, θα αποτελέσει βασικό κριτήριο για τα μέτρα που θα ληφθούν την επόμενη μέρα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις θα έχει η διασπορά του Covid-19 στους επαγγελματίες υγείας των δύο νοσοκομείων. Ήδη περίπου 20 γιατροί και νοσηλευτές έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και επιτηρούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 15 άτομα από το Νοσοκομείο της Πάτρας και άλλα 5 από την Αμαλιάδα. Η ανησυχία συνδέεται με τα περιορισμένα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν κυρίως στην αρχική επαφή του 66χρονου με το προσωπικό των νοσοκομείων.
Σε αυτό το 48ωρο κλειστά θα μείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά, από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως ΙΕΚ και πανεπιστημιακές σχολές, ενώ αναστέλλονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις, η λειτουργία θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία κλπ, για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν μετά το 48ωρο όταν και θα αποφασιστεί αν η χώρα θα περάσει στην επόμενη φάση ελέγχου της επιδημίας.
Δεν είναι, όμως τα μόνα μέτρα που τίθενται σε ισχύ. Όπως θα ανακοινώσει σήμερα από το Νοσοκομείο Γεννηματάς ο Υπουργός Υγείας, isolation boxes, δηλαδή σημεία διαλογής υπόπτων κρουσμάτων του κορονοϊού θα τοποθετηθούν σε 7 νοσοκομεία, ένα εκ των οποίων είναι το Γενικό Κρατικό. Πρόκειται για μια κίνηση περαιτέρω θωράκισης των νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας από ανθρώπους που πιθανόν να εμπίπτουν ή και όχι στον ορισμό του ύποπτου κρούσματος του κορονοϊού και οι οποίοι προσέρχονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Τηλεφωνική επικοινωνία Υπουργών Υγείας Ελλάδας και Γερμανίας
Στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από την απειλή του κορονοϊού συμφώνησαν οι Υπουργοί Υγείας της Ελλάδας και της Γερμανίας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ με αφορμή το δεύτερο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. την Παρασκευή, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Jens Spahn συμφώνησαν στη σημασία μεγαλύτερου συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των αρχών των κρατών-μελών.
Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόταση που κατέθεσε στο πρώτο έκτακτο συμβούλιο ο Έλληνας Υπουργός Υγείας για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την επιστημονική εποπτεία κρουσμάτων του COVID-19.
«Άμεση πληροφόρηση δηλαδή για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού e-booklet για τον κοροναϊού ενός διαδικτυακού οδηγού που θα επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων στην Ε.Ε. σε πραγματικό χρόνο. Σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα, προσβάσιμη μόνο από τις αρμόδιες ομάδες διαχείρισης κρίσεων της κάθε χώρας ώστε να διασφαλιστεί και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Δεδομένα παλαιότερων και νεότερων κρουσμάτων, διασύνδεση και παρακολούθηση ασθενών, της εξέλιξης της υγείας τους και των θεραπευτικών προσεγγίσεων. Θα επιτρέψει την επιστημονική και επαγγελματική συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών», είχε αναφέρει ο κ. Κικίλιας.