Τη στιγμή που τα κρούσματα κορονοϊόύ παρουσιάζουν έξαρση ενόψει του χειμώνα και των γιορτών, την εμφάνιση τους έκαναν, παράλληλα, και άλλοι ιοί όπως η εποχική γρίπη και ο συγκυτιακός ιός RSV.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας κινέζικης μελέτης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Medical Virology, αναδυκνύονται τρεις παράγοντες υγείας ως βασικούς υπαίτιους για τη νόσηση, από ήπια έως και σοβαρή COVID-19.
Αξιοποιώντας, λοιπόν, δεδομένα από μελέτες γονιδιώματος μεγάλης κλίμακας, οι επιστήμονες ανέδειξαντο το κάπνισμα, τη παχυσαρκία αλλά και την χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση ως επιδραστικούς παράγοντες για τη λοίμωξη κορονοϊού.
Επίσης, διαπιστώθηκε, ότι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), ο βασικός υποδοχέας μέσω του οποίου ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό, επιδεινώνει την επιζήμια επίδραση της παχυσαρκίας και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.
Οι ερευνητές, στην προσπάθεια τους να αποδώσουν αυτά τα ευρήματα, διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του ρόλου διάφορων παραγόντων κινδύνου (βιταμίνη D, αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, παχυσαρκία και κοινωνική τάξη) στα διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας της COVID-19.
Οι ίδιοι, μέσω αυτών των ευρημάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εξ αυτών των παραγόντων, ιδιαίτερα επιδραστικοί στον κίνδυνο νόσησης από κορονοϊό ήταν το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η χαμηλότερη κοινωνική τάξη.
Ειδικότερα, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι πιθανό να αυξάνει: τον κίνδυνο προσβολής από COVID-19 κατά 18%, τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19 κατά 81%, τον κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας της COVID-19 κατά 55%.
Η κοινωνική τάξη έδειξε επίσης να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο νόσησης από COVID-19, αφού τα άτομα που ανήκαν σε χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό.
Δείτε σχετικά=> Παιδική παχυσαρκία: Καινοτόμο ενιαίο σύστημα εφαρμογών e-Health στοχεύει στην ελάττωση της κατά 30%
Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε και ο Δρ. Ryan Au Yeung Shiu-lun, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής.
«Η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία του καπνίσματος και της παχυσαρκίας στην αύξηση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό και νόσησης COVID-19. Δείχνει επίσης ότι η στόχευση τoυ ACE2 ίσως είναι ένας τρόπος να μετριαστεί ο κίνδυνος σε άτομα που είναι παχύσαρκα, υπέρβαρα, ή ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των αντίστοιχων φαρμάκων».
«Ο ιός SARS-CoV-2 εισέρχεται στα κύτταρα μέσω του υποδοχέα ACE2. Πρόσφατα, έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις για ασθενείς με COVID-19 με τη χρήση φαρμάκων που ρυθμίζουν τον ACE2 για τον αποτελεσματικό έλεγχο της εισόδου του ιού. Τα ευρήματά μας θα ενισχύσουν την έρευνα σε διάφορους θεραπευτικούς στόχους για τη θεραπεία της COVID-19», πρόσθεσε ο καθηγητής Kwok Kin-on, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Jockey Club.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για τη διερεύνηση του ρόλου των διαφόρων παραγόντων κινδύνου στα διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας της COVID-19, η οποία επισημαίνει τη σημασία της παχυσαρκίας και του καπνίσματος, που είναι βασικοί παράγοντες επιβάρυνσης των ασθενειών, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Ο ρόλος της κοινωνικής τάξης υπογραμμίζει ξεκάθαρα τις ανισότητες που χαρακτηρίζουν τις κοινωνίες και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, καθώς είναι πιθανό να σχετίζονται και με άλλες ασθένειες», πρόσθεσε ο Δρ. Au Yeung.
«Είναι κατανοητό ότι οι καπνιστές και τα άτομα με υψηλό ΔΜΣ μπορεί να δυσκολεύονται να σταματήσουν αυτόματα το κάπνισμα ή να χάσουν άμεσα βάρος για να μειώσουν τον κίνδυνο COVID-19. Γι’ αυτό ενθαρρύνουμε αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου να λάβουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποτρέψουν τυχόν ανεπιθύμητη έκβαση μιας πιθανής λοίμωξης με COVID-19», καταλήγει.