Τις τελευταίες 4 εβδομάδες καταγράφεται σημαντική έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού ανά την επικράτεια, παρόμοια με εκείνη που εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα αυξημένα ποσοστά ΒΑ.4/ΒΑ.5. Ενδεικτικά τα ποσοστά τους είναι μεγαλύτερα του 50% στην επικράτεια.
Δεν υπάρχουν δεδομένα προς το παρόν που να υποδεικνύουν ότι οι υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με άλλα στελέχη.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αναγνωρίζει ως συμπτώματα της COVID τα εξής:
- Υψηλή θερμοκρασία ή ρίγος (ρίγη) – υψηλή θερμοκρασία σημαίνει ότι αισθάνεστε ζέστη όταν αγγίζετε το στήθος ή την πλάτη σας (δεν χρειάζεται να μετρήσετε τη θερμοκρασία σας)
- Νέος, συνεχής βήχας – αυτό σημαίνει πολύ βήχα για περισσότερο από μία ώρα ή τρία ή περισσότερα επεισόδια βήχα σε 24 ώρες
- Απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αίσθημα κούρασης ή εξάντλησης
- Πόνος στο σώμα
- Πονοκέφαλος
- Πονόλαιμος
- Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
- Απώλεια όρεξης
- Διάρροια
- Αίσθημα αδιαθεσίας
Πώς διαφέρουν οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5
Οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 εντοπίστηκαν πρώτα στη Νότια Αφρική τον Γεναρη και τον Φλεβάρη του 2022. Αμφότερες είναι υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον αλλά φέρουν μεταλλάξεις που τις κάνουν να διαφέρουν σημαντικά από τις υποπαραλλαγές ΒΑ.1 και ΒΑ.2, που προκάλεσαν προηγούμενα κύματα πανδημίας.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρει ότι τόσο η BA.4 οσο και η ΒΑ.5, περιέχουν τις υποκαταστάσεις αμινοξέων L452R, F486V και R493Q στην πρωτεΐνη ακίδα, κάτι που δεν συνέβαινε με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές.
Αυτές οι αλλαγές τους δίνουν πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της ΒΑ.1 και της ΒΑ.2, που κυριαρχούσαν προηγουμένως. «Οι προκαταρκτικές μελέτες υποστηρίζουν μία σημαντική αλλαγή στις αντιγονικές ιδιότητες των ΒΑ.4 και ΒΑ.5 σε σχέση με την ΒΑ.1 και την ΒΑ.2» αναφέρει το ECDC.
Είναι πιο επικίνδυνες αυτές οι υποπαραλλαγές
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι είναι πιο μολυσματικές και πιο ικανές στην ανοσιακή διαφυγή (να αποφεύγουν την ανοσία από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόσο) σε σχέση με προηγούμενες υποπαραλλαγές.
Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η ΒΑ.4 και η ΒΑ.5 μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρή νόσο, ανέφερε η Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η τελευταία ανάλυση υποστηρίζει ότι η ΒΑ.5 μεγαλώνει 35,1% πιο γρήγορα από την ΒΑ.2 ενώ η ΒΑ.4 μεγαλώνει περίπου 19,1% πιο γρήγορα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και κατ΄επέκταση των νοσηλείων. Πάντως, όπως τονίστηκε στη σημερινή έκτακτη συνέντευξη του ΕΟΔΥ, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ παραμένουν σταθερές προς στιγμή, παρά την αύξηση νοσηλειών. Μάλιστα, ο λόγος εισαγωγών/εξαγωγών σε ΜΕΘ δεν είναι μεγαλύτερος από τη μονάδα, που είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουμε αύξηση και η πίεση στο ΕΣΥ δεν είναι σημαντική.
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά της ΒΑ.4 και της ΒΑ.5
Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα υποστελέχη ΒΑ.2.12.1, ΒΑ.4 και ΒΑ.5 διαφεύγουν ουσιαστικά της εξουδετερωτική ανοσίας μέσω αντισωμάτων τα οποία έχουν προκληθεί είτε από εμβολιασμό είτε από προηγούμενη νόσηση.
Οι εξουδετερωτικοί τίτλοι των αντισωμάτων έναντι του ΒΑ.4 ή ΒΑ.5 και σε μικρότερο ποσοστό του ΒΑ.2.12.1 ήταν χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους τίτλους έναντι των υποστελεχών ΒΑ.1 και ΒΑ.2, γεγονός που μας δείχνει ότι το στέλεχος Όμικρον συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να αυξάνει τις πιθανότητες ανοσολογικής διαφυγής.