Πριν από περίπου ένα μήνα, Κινέζοι ιατροί με επιστολή τους στο ιατρικό περιοδικό Lancet, ανέφεραν ότι η πιθανότητα μετάδοσης του ιού με την επαφή μολυσμένων σταγονιδίων με τα μάτια, έχει αγνοηθεί στην παρούσα επιδημία, προειδοποιώντας ότι η περίθαλψη των ασθενών με κορονοϊο χωρίς προστατευτικά των ματιών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όσων έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους.
Ο νέος κορονοϊος, όμως, εκτός από το ρινοφάρυγγα αποδείχθηκε πως είναι παρόν και στις οφθαλμικές εκκρίσεις, δηλαδή τα δάκρυα. Μάλιστα, δύο πρόσφατες μελέτες, μεταξύ άλλων, διαπιστώνουν πως σε ένα μικρότερο ποσοστό των περιπτώσεων ασθενείς με κορονοϊό εμφανίζουν και επιπεφυκίτιδα.
Αυτό που είχε διαπιστωθεί μέχρι σήμερα είναι πως η επιπεφυκίτιδα (ιογενές ροζ μάτι) είναι σύμπτωμα περίπου στο 1% - 3% των ασθενών.
Νεότερη μελέτη που αξιολόγησε οφθαλμολογικά 38 ασθενείς με COVID-19, και η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology, στις 31 Μαρτίου, από τους Wu και συνεργάτες, συμπεραίνει πως το ένα τρίτο των ασθενών με COVID-19 είχε οφθαλμολογική συμπτωματολογία, η οποία συχνά εμφανίστηκε σε ασθενείς με πιο σοβαρή νόσο.
Όπως αναφέρει και η τελευταία ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθ. Δημόπουλο, σύμφωνα με τη μελέτη, σε ένα ποσοστό 5,2% των ασθενών (2 ασθενείς από τους 38) εντοπίστηκε τόσο στα ρινικά όσο και στα οφθαλμικά υγρά.
«Από τους 38 ασθενείς με κλινικά επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19, 25 (65,8%) ήταν άνδρες και η μέση ηλικία ήταν τα 65,8 έτη. Μεταξύ αυτών, 28 ασθενείς (73,7%) είχαν θετικά ευρήματα για SARS-CoV-2 στη δοκιμασία PCR από ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα και 2 ασθενείς (5,2%) είχαν θετικά ευρήματα για SARS-CoV-2 από δείγμα ληφθέν από τον επιπεφυκότα καθώς και από το ρινοφάρυγγα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.
«Ουσιαστικά οι μελέτες επιβεβαιώνουν αυτό που έχουν εντοπίσει οι γιατροί που έχουν διαχειριστεί κρούσματα της νόσου, δηλαδή πως ένα μικρό ποσοστό εξ αυτών εκδηλώνει επιπεφυκίτιδα», δήλωσε στο News4Health, ο Γ. Κυμιώνης, Καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λωζάννης στην Ελβετία.
«Πρόκειται για άλλο ένα σύμπτωμα της νόσου, ένα εύρημα που προστίθεται στη γνώση μας γύρω από τον ιό», συμπλήρωσε ο κ. Κυμιώνης.
«Αν και δεν έχει προκύψει διάδοση του ιού μέσω δακρύων και άρα πιθανότητες μετάδοσης είναι μικρές, θα πρέπει οι γιατροί και ιδίως οι οφθαλμίατροι να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν εξετάζουν ασθενείς με επιπεφυκίτιδα, για να μηδενίσουν τον όποιο κίνδυνο», τόνισε ο Β. Κοζομπόλης Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι γιατροί, κατά τον κ. Κοζομπόλη, είναι το ενδεχόμενο, ο ασθενής που εξετάζουν και εμφανίζει επιπεφυκίτιδα, η οποία δεν φαίνεται να περνάει, ενδέχεται να είναι θετικός στον κορονοϊο.