Η ανησυχία κάθε μητέρας για την υγεία του παιδιού της είναι δεδομένα πολύ μεγάλη. Αυτή η ανησυχία γιγαντώνεται κατά τη χρονική στιγμή του τοκετού. Έτσι, με τον κορονοϊό να μην κάνει διακρίσεις, πολλές έγκυες γυναίκες είχαν εκφράσει τις φοβίες τους σχετικά με τη μετάδοση του ιού κατά τη διαδικασία του τοκετού. Σήμερα, μέσω της ιστοσελίδας του ΠΟΥ, κάθε άνθρωπος μπορεί να λύσει κάθε απορία του σχετικά με την εγκυμοσύνη και το θηλασμό στην εποχή του κορονοϊού.
1. Είναι οι έγκυες πιο ευάλωτες στον κορονοϊό.
Οι μελέτες έχουν δείξει πως δε διαφέρουν από τον υπόλοιπο πλυθησμό. Δεν ανήκουν, δηλαδή, σε κατηγορία ευπαθούς ομάδας. Επειδή, όμως, γίνονται αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και στο σώμα τους, μπορούν να επηρεαστούν σοβαρά από ασθένειες που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Γι΄αυτό πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις και να αναφέρουν τα όποια συμπτώματα στον γιατρό τους.
2. Πως μπορεί μία έγκυος να προστατευτεί από τον COVID19;
Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πάρουν τα ίδια μέτρα προστασίας όπως και οι υπόλοιποι. Μιλάμε φυσικά για την τήρηση μέτρων, όπως η κοινωνική απόσταση, το πλύσιμο χεριών, η αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα και φυσικά η τήρηση της αναπνευστικής μας υγιεινής. Για το τελευταίο συνίσταται η κάλυψη του στόματος με τον αγκώνα σε περιπτώσεις βήχα ή φταρνίσματος. Εάν μία έγκυος έχει πυρετό πρέπει να καλέσει το γιατρό της και να ακολουθήσει τις συμβουλές του. Όσες είναι έγκυες ή έχουν πρόσφατα γεννήσει - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν προσβληθεί από τον ιό πρέπει να εκτελούν τις οδηγίες του γιατρού τους.
3.Θα πρέπει οι γυναίκες που κυοφορούν να εξετάζονται με διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό;
Η διαθεσιμότητα των τεστ διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή που μένει ο καθένας. Ωστόσο, υπάρχει οδηγία σύμφωνα με την οποία, οι έγκυες που παρουσιάζουν προτεραιότητα μπαίνουν σε προτεραιότητα όσον αφορά τα τα διαγνωστικά τεστ.
4.Μπορεί ο ιός να περάσει από μία έγκυο στο αγέννητο παιδί της ή στο νεογέννητο;
Τα μέχρι δεδομένα δεν έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
5. Πρέπει μία γυναίκα που είτε έχει νοσήσει είτε είναι ύποπτη πως νοσεί να γεννήσει με τη μέθοδο της καισαρικής;
ΟΧΙ. Η απόφαση αυτή πρέπει να δικαιολογείται ξεχωριστά για κάθε γυναίκα με βάσης τις προτιμήσεις της αλλά και τις ενδείξεις της μαιευτικής.
6. Μπορούν οι γυναίκες με COVID19 να θηλάσουν;
Ναι μπορούν αν το θέλουν. Πρέπει, όμως, να εξασκήσουν της υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος, φορώντας μάσκα. Επίσης, πρέπει να πλένουν τα χέρια τους όταν ακουμπάνε το παιδί και κατ΄επέκταση να απολυμάνουν επιφάνειες που έχουν αγγίξει.
7. Μπορεί μία νοσούσα να αγγίξει ή να κρατήσει το νεογέννητο της;
Ναι. Κοντινή και πρόωρη επαφή και ειδικά ο θηλασμός βοηθούν στην ανάπτυξη του μωρού. Πρέπει να διασφαλίζεται ο ασφαλής θηλασμός. Επίσης, πρέπει να μοιραστεί η έγκυος με το παιδί ένα δωμάτιο και να αγγίζει το μωρό στο στήθος της μητέρας. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η τήρηση της υγιεινής των χεριών και όλων των επιφανειών πριν και μετά την επαφή με το μωρό.
8. Τι συμβαίνει σε περίπτωση που η έγκυος που έχει νοσήσει είναι αδύνατο να θηλάσει λόγω της σοβαρότητας της ασθένειας;
Μπορεί να παράσχει στο μωρό γάλα από δωρητή. Επίσης, μπορεί να παράξει γάλα από το στήθος της, το οποίο θα αποθηκεύσει και θα το δώσει αργότερα στο βρέφος.
9. Ποια φροντίδα δικαιούται να λαμβάνει μία γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη της και αφού γεννήσει;
- Δικαιούται να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια,
- Τη δυνατότητα να επιλέξει ένα άτομο να είναι κοντά της κατά τη διάρκεια του τοκετού.
- Καλή επικοινωνία με το επιτελείο που είναι υπεύθυνο για την εγκυμοσύνη της.
- Διαθέσιμες στρατηγικές για την ελάφρυνση του πόνου
- Ευελιξία αναφορά με τα εργασιακά της καθήκοντα και δεσμεύσεις.
Αν κάποιος νοσηλευόμενος θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα ή νοσήσει, τότε οι γιατροί οφείλουν να τηρήσουν όλα τα μέτρα για να την προφυλάξουν τους ίδιους και κατ΄επέκταση την έγκυο.