H Ιταλία, το πρώτο επίκεντρο COVID-19 μετά την Κίνα, έχει χρησιμοποιήσει μία επιθετική πολιτική διενέργειας διαγνωστικών τεστ κορονοίού και χρήσης μασκών για να αντιστρέψει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας μέχρι στιγμής. Αλλά καθώς τα παιδιά του έθνους προετοιμάζονται να επιστρέψουν στην τάξη, πολλά σχολεία παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους - κόβοντας τα έπιπλα.
Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό της εξάπλωσης του κορονoϊού, αλλά τα περισσότερα ιταλικά σχολεία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλιομοδίτικα "μπάντσι" ή παγκάκια, που φιλοξενούν πολλούς μαθητές για να εξοικονομήσουν χώρο στις περιορισμένες τάξεις τους. Τα μεμονωμένα γραφεία είναι σπάνια, ειδικά στα χαμηλότερα επίπεδα.
Το ιταλικό υπουργείο Παιδείας υπέβαλε διαγωνισμό σε πανευρωπαϊκή κλίμακα νωρίτερα τον Ιούλιο για τρία εκατομμύρια γραφεία μονής θέσης. Αναμένεται σύντομα μια απόφαση - για παράδοση έως τις 8 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε τα σχολεία να μπορούν να συναρμολογήσουν τα νέα έπιπλα τη στιγμή που οι μαθητές θα επιστρέψουν στα μέσα του μήνα.
Ωστόσο, πολλές περιοχές ανησυχούν ότι τα νέα γραφεία δεν θα φτάσουν εγκαίρως, οπότε ετοιμάζονται να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους κόβοντας τα παλιά παγκάκια.
Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν ακραίες λύσεις
"Η υπόθεση είναι να δούμε τα παγκάκια, αν είναι κατασκευασμένα από ξύλο, ή διαφορετικά να τα χωρίσουν", δήλωσε ο Adelfio Cardinale, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το έργο για τις σχολικές περιοχές της Σικελίας, στη δημοφιλή πλατφόρμα εκπαιδευτικών οργανώσεων Orizzonte Scuola.
«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε διαχωριστικά, επίσης σε ξύλο, για να αποφύγουμε την επαφή, αλλά η καλύτερη λύση παραμένει να χωρίσουμε τα θρανία», είπε, προσθέτοντας: «Είναι μια ακραία λύση για να λύσουμε αυτό που θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί στο νησί»..
Η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο θεωρείται ως ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για την Ιταλία, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει ένα δεύτερο κύμα του ιού. Θυμίζουεμε ότι ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που μπήκε σε καραντίνα. Ορισμένα σχολεία έκλεισαν στις 5 Μαρτίου - όλα έκλεισαν στις 10 Μαρτίου - και μόνο τα μικρότερα παιδιά έχουν επιτραπεί μέχρι τώρα να επιστρέψουν.
Η υπουργός Παιδείας της Ιταλίας Lucia Azzolina αντιμετώπισε έντονη κριτική για τον χειρισμό της επανέναρξης των σχολείων. Ενώ σχεδόν κάθε άλλη χώρα είχε τη δυνατότητα να αρχίσει να τα ανοίγει ξανά στις 18 Μαΐου, μετά από ένα δρακόντειο κλείσιμο μηνών, τα σχολεία, τα οποία συνήθως κλείνουν τον Ιούλιο, διατηρήθηκαν κλειστά.
Τα θέατρα και τα γυμναστήρια σε ολόκληρη τη χώρα άνοιξαν εκ νέου τον Ιούλιο - με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης - αλλά παρόλα αυτά, τα σχολεία της Ιταλίας παρέμειναν κλειστά.
ΠΗΓΗ: CNN