Ειδικότερα, αρχικά αποτελέσματα από ορολογικούς ελέγχους με αντισώματα δείχνουν στην καλύτερη ποσοστά 20% να έχουν περάσει την ασθένεια ενώ στις περισσότερες χώρες του κόσμου πως έχει μολυνθεί λιγότερο από 10% του πληθυσμού.
Όσον αφορά την χθεσινή διάσκεψη υπουργών του ΠΟΥ περισσότερες από 100 χώρες (Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία) συμφώνησαν σε ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως θα προβούν σε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του χειρισμού της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο από τον ίδιο τον οργανισμό αλλά και άλλες χώρες. Όλοι μας έχουμε να μάθουμε από την πανδημία και τον έως τώρα χειρισμό της.
Κάθε χώρα και κάθε οργανισμός πρέπει να μάθει από την εμπειρία της να αναγνωρίσει την ανάγκη της συνεχούς αξιολόγησης όλων αυτών που συμμετείχαν στον χειρισμό και της καλόπιστης συζήτησης για τις ανάγκες περαιτέρω βελτίωσης σε μελλοντικούς χειρισμούς. Ο κίνδυνος παραμένει σε υψηλά επίπεδα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΟΥ .
Το μήνημα του Έλληνα Υπουργού Υγείας
Κατά την 73η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έστειλε το δικό του μήνημα για την διαχείριση της πανδημίας COVID-19 από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τη δήλωση της Κροατικής Προεδρίας της Ε.Ε., εκ μέρους της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της. Στη μάχη απέναντι στην πρωτοφανή πανδημία του κορονοϊού, συστρατευθήκαμε με όπλα μας την επιστημοσύνη, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο και τη φιλοπατρία».
Πρόσθεσε, επόσης, ότι «για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά πρωτίστως τις ευπαθείς ομάδες. Την επιτυχία μας την πιστώνεται πρωτίστως το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι καθημερινοί ήρωες: οι ιατροί, οι νοσηλευτές, το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι διασώστες και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Οι επιστήμονες και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, οι οποίοι ανέλαβαν επιτυχώς την ιχνηλάτηση από το πρώτο κιόλας κρούσμα.
- Ήμασταν και είμαστε από τη πρώτη στιγμή σε άμεση επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων.
- Ορίσαμε 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα
- Πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας.
- Εμπιστευτήκαμε τους ειδικούς και ορίσαμε την Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Στις 26 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού. Την ίδια μέρα, έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσα την αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων και στις 10 Μαρτίου την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.
Στις 22 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε γενικό lockdown.
Το σχέδιό μας ξεκινούσε από τις ΜΕΘ.
ΜΕΘ
Αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από 565 σε 1017.
Προσλήψεις
Ενισχύσαμε το Ε.Σ.Υ. με νέο προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000.
Μέσα Ατομικής Προστασίας
Οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, εν μέσω μιας παγκόσμιας διαμάχης υλικών.
Δωρεές
Ολοκληρώσαμε δωρεές 865 φορέων, ύψους 89 εκ. ευρώ. Καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει, πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη δεν είναι απλά μια λέξη.
Είναι μια αξία, είναι μια αρχή που πρέπει να διέπει τον κόσμο, ιδιαίτερα σε εποχές πρωτοφανούς κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως το ψήφισμα που κατατέθηκε από την Ε.Ε., αναφορικά με την ανταπόκριση στην COVID-19. Ευχόμενος σύντομα να έχουμε θετικές ερευνητικές εξελίξεις στον τομέα των φαρμάκων και των εμβολίων, παροτρύνω την υποστήριξη της «υγείας σε όλες τις πολιτικές», ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μένει πίσω».