Καθώς οδεύουμε προς το χειμώνα και τα lockdown έχουν αρθεί σχεδόν παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κρυώματα γίνονται όλο και πιο συχνά. Γι΄αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να διευκρινιστούν ξανά κάποιες απόψεις για τα κρυολογήματα. Το conversation ρώτησε 2 ειδικούς για να σχολιάσουν ορισμένες απόψεις για το κρύωμα.
Οι απαντήσεις σε ορισμένες απόψεις για το κρυολόγημα
1. Οφείλεται το κρυολόγημα στο κρύο;
Τα κρυώματα είναι πιο συχνά τον χειμώνα. Όπως και οι υπόλοιπες αναπνευστικές μολύνσεις, συνήθως προκαλούνται από έναν ιό. Ίσως υπάρχει μία δόση αλήθειας στο ότι η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να σε αρρωστήσει, διότι καθώς πέφτει ο υδράργυρος μπορεί να αλλάξει την επένδυση του λαιμού, γεγονός που ενδεχομένως διευκολύνει τους ιούς να μολύνουν τα κύτταρα. Ωστόσο, ο κυριότερος λόγος που κολλάμε κάποιο κρύωμα το χειμώνα είναι ότι ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο μέσα - κοντά σε άλλα άτομα - το τέλειο περιβάλλον για τη μετάδοση ιών.
2. Βοηθάει το να κολλάς σκόρδο στη μύτη σου;
Ορισμένοι βάζουν σκελίδες σκόρδου στη μύτη τους επειδή ισχυρίζονται ότι λειτουργεί ως αποσυμφορητικό. Το να κολλάτε κάτι στη μύτη σας εμποδίζει τη ροή της βλέννας, οπότε όταν αφαιρείται, αρχίζει η ροή και η βλέννα στάζει ή ακόμα και τρέχει έξω από τη μύτη σας. Η βλέννα όχι μόνο βοηθά στην παγίδευση και την απομάκρυνση παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ιών, αλλά περιέχει επίσης αντισώματα και μπορεί να μειώσει το πόσο μολυσματικοί και μεταδιδόμενοι είναι οι ιοί. Αυτό λοιπόν δεν είναι καλή ιδέα.
Το σκόρδο περιέχει μια σειρά από ενώσεις που μπορεί να ερεθίσουν τη μύτη και να θυμάστε ότι το να κολλάτε οτιδήποτε επάνω στη μύτη σας δεν είναι καλή ιδέα. Θα μπορούσε να βλάψει την επένδυση και να οδηγήσει σε αιμορραγία ή ακόμα και να κολλήσει. Επομένως, δεν βοηθά πραγματικά και μπορεί να είναι επιβλαβές.
3. Μπορούν οι φυτικές συνταγές να αποτρέψουν τα κρυώματα
Διάφορε φυτικές συνταγές ισχυρίζονται ότι μπορούν να προλάβουν ή να επιταχύνουν την ανάρρωση από ένα κρυολόγημα. Ο κόσμος συχνά αναφέρει την Εχινάκεια, μία οικογένεια φυτών που αναπτύσσεται στη Βόρεια Αμερική. Κάποιες δοκιμές έχουν αναφέρει μία μικρή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη αλλά τα δεδομένα δε δείχνουν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα αρρώστιας. Ο κουρκουμάς θεωρείται επίσης προληπτικό φάρμακο αλλά δεν υπάρχουν επίσης αρκετά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του.
4. Μπορεί η βιταμίνη D να αποτρέψει τα κρυώματα;
Η βιταμίνη D έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου σε ότι έχει να κάνει από καρδιακές ασθένειες και διαβήτη μέχρι ιούς. Έτσι, αυτό έχει προκαλέσει πολύ ενδιαφέρον για τη βιταμίνη D ως μέσο καταπολέμησης της γρίπης ή πιο πρόσφατα της COVID-19.
Τα επιστημονικά πειράματα δείχνουν ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια άτομα δεν έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Ο ήλιος μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τη δικιά μας βιταμίνη D αλλά αυτό συμβαίνει λιγότερο το χειμώνα. Επομένως, είναι πιθανό ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D το χειμώνα βοηθάει στο να προλάβεις ένα κρυολόγημα.
5. Μπορεί να βοηθήσει η βιταμίνη C
O κάτοχος ενός Νόμπελ, Λάινους Πόλινγκ, υποστήριξε ότι η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις μπορεί να αποτελέσει μία αποτελεσματική θεραπεία για πολλές ιικές λοιμώξεις. Αλλά μια ανασκόπηση του Cochrane, ενός πολύ ισχυρού συστήματος στο οποίο οι ερευνητές αξιολογούν τα στοιχεία, διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C δεν προλαμβάνει τα κρυολογήματα, αλλά μπορεί να μειώσει τη διάρκειά τους σε μερικούς ανθρώπους. Καθώς τα συμπληρώματα βιταμίνης C περίπου 200 mg ημερησίως θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, ορισμένοι προτείνουν ότι αυτή είναι μια λογική στρατηγική για τη μείωση των επιπτώσεων ενός κρυολογήματος.
6. Τι ισχύει με την κοτόσουπα
Η κοτόσυπα έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες για να θεραπεύσει τα κρυώματα και όπως το μέλι ίσως να έχει κάποια οφέλη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, μοιάζει απίθανο να έχει σοβαρό αντίκτυπο για τη θεραπεία της μόλυνσης. Το νερό στη σούπα θα βοηθήσει με την αφυδάτωση, που αποτελεί συχνό πρόβλημα στα κρυολογήματα. Όπως τα περισσότερα ζεστά ροφήματα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των επώδυνων ρινικών κόλπων. Υπάρχουν μελέτες που εξετάζουν την επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά τα στοιχεία από αυτές δεν είναι καθόλου πειστικά.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν θαυματουργές θεραπείες για το κοινό κρυολόγημα. Ορισμένες προτάσεις μπορεί να είναι χρήσιμες και γενικά δεν είναι επιβλαβείς, όπως η λήψη αρκετής βιταμίνης C και D. Αλλά άλλες σίγουρα δεν αξίζει να τις δοκιμάσετε και μπορεί να είναι επικίνδυνες, όπως το να βάλετε σκόρδο στη μύτη σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκουράζεστε πολύ και να πίνετε πολλά υγρά για να παραμένετε ενυδατωμένοι.