Στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν περίπου 850 χιλιάδες άτομα με άνοια και έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την COVID-19. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, που ζούσαν σε δομές έχουν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19. Η καθημερινότητα όλων των ανθρώπων έχει αλλάξει λόγω των lockdown που επέφερε ο ιός. Τα 2/3 των ατόμων που ζουν στην κοινότητα ίσως έχουν επηρεαστεί έντονα από αυτές τις αλλαγές.
Μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Northumbria εξέτασε τον αντίκτυπο σε αυτά τα άτομα. Ειδικότερα, από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο πραγματοποίησε συνεντεύξεις σε άτομα με άνοια σε αρχικό ή μεσαίο στάδιο για τις εμπειρίες τους στην πανδημία.
Οι επιπτώσεις του lockdown
Τα άτομα με άνοια ένιωσαν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώθηκαν κατά το lockdown, αναφέροντας αλλαγές στην ομιλία, τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ισορροπία.Τα άτομα απέδωσαν αυτές τις αλλαγές στην έλλειψη γνωστικής διέγερσης και στην απώλεια ρουτίνας. Δεν ήταν πλέον σε θέση να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που βρήκαν διεγερτικές ή σημαντικές η παρακολούθηση ομάδων υποστήριξης ή ομάδων περπατήματος. Αντ 'αυτού, περιορίστηκαν σε πιο συνηθισμένες εργασίες, οι οποίες φάνηκαν να επηρεάζουν αρνητικά την άνοια και την αυτοεκτίμησή τους.
Τα άτομα με άνοια είχαν επίσης περιορισμένη πρόσβαση στα συνήθη δίκτυα υποστήριξής τους, συμπεριλαμβανομένων των φίλων, της οικογένειας και άλλων ατόμων με άνοια. Κατά συνέπεια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά ή κοινωνικά απομονωμένοι και ορισμένα εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης.
Διαπιστώθηκε επίσης, ότι αυτοί οι παράγοντες επηρέασαν έπειτα την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων για συμμετοχή σε μια κοινωνία μετά το lockdown. Για παράδειγμα, ένα άτομο είπε: Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μου θα είναι μια πρόκληση. Έχω βρεθεί σε μια κατάσταση όπου είμαι απομονωμένος και δεν έχω καμία σχέση με κανέναν άλλο τους τελευταίους μήνες. Νομίζω, λοιπόν, ότι το να επιστρέψω στην κανονικότητα φαίνεται να είναι τόσο μεγάλο βήμα όσο το να μπαίνω στο καθεστώς lockdown
Σε μια μελέτη του 2010, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξοικείωση με τον εξωτερικό κόσμο ήταν το κλειδί για να επιτρέψει σε άτομα με άνοια να περνούν χρόνο έξω. Ωστόσο, για άτομα με άνοια, ο εξωτερικός κόσμος έχει γίνει όλο και περισσότερο άγνωστος. Μπορεί να βρουν τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται στα καταστήματα αποπροσανατολιστικές και άτομα με μάσκες ενοχλητικά ή δύσκολα να κατανοηθούν.
Oι θετικές συνέπειες
Διαπιστώθηκαν επίσης απροσδόκητες, θετικές συνέπειες του lockdown για ορισμένα άτομα με άνοια. Ανέφεραν ότι αισθάνονται ασφαλείς στην «φούσκα» τους, η οποία παρείχε ένα διάλειμμα από την ένταση και την πολυάσχολη καθημερινή ζωή.
Άλλοι δήλωσαν ότι το lockdown τους προσέφερε έναν ασφαλή χώρο για να μάθουν νέες δεξιότητες ή να επιστρέψουν σε προηγούμενα χόμπι, όπως η χειροτεχνία, η κηπουρική και ή φωτογραφία. Το lockdown παρείχε ευκαιρίες για επιτυχίες για μερικούς ανθρώπους. Ένα άτομο είπε: «Δεν έπρεπε να φύγω από το δρόμο μου. Δεν χρειάστηκε να αγχωθώ για τα πράγματα. Δεν έπρεπε να αποτύχω, κάτι που αποτελεί τεράστιο κομμάτι της ζωής μου τα τελευταία χρόνια».
Είναι σαφές ότι πρέπει να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας πιο περιεκτικής κοινωνίας, στην οποία τα άτομα με άνοια αισθάνονται εξουσιοδοτημένα να επιδιώκουν πράγματα και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θεωρούν ότι έχουν νόημα.
Η έρευνά μας έδειξε ότι υπήρχε ένταση μεταξύ του εξωτερικού κόσμου που αποτελεί πηγή άγχους και του οικιακού περιβάλλοντος ως ασφαλούς χώρου για άτομα με άνοια. Αυτή η ένταση έκανε μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται ανήσυχοι και απρόθυμοι να συμμετάσχουν στον έξω κόσμο μετά το lockdown
ΠΗΓΗ: theconversation