Το σύνδρομο αυτό τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του ΠΟΥ την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που έγινε διαδικτυακά, συζητήθηκαν τα νεότερα δεδομένα για τις επιπτώσεις της νόσου Covid -19.
Στο σεμινάριο συζητήθηκαν και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου στον οργανισμό μας. Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου 1 στους 7 ασθενείς ακόμα και όταν αναρρώσουν από την οξεία φάση της λοίμωξης εμφανίζουν συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία. η δυσκολία συγκέντρωσης, η μείωση της μνήμης αλλά και άλλα συπτώματα που επιμένουν συχνά για περισσότερο από τρεις και έξι μήνες.
Τα συμπτώματα αυτά περιγράφουν αυτό που λέμε long covid και πρόκειται για μια πολυοργανική νόσο. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα κατά πόσο τα συμπτώματα αυτά οφείλονται είτε στην παραμονή του ιού μέσα στο σώμα μας, σε χρόνια φλεγμονή η και ακόμα αν προκαλούνται από την ανοσολογική μας απάντηση.
Αυτό που έχει γίνει κατανοητό είναι ότι το σύνδρομο αυτό αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες ακόμα και παιδιά, ωστόσο φαίνεται να είναι πιο συχνό σε άτομα ηλικίας 35 -49 ετών. Η βαρύτητα της νόσου στην οξεία φάση ίσως να σχετίζεται με την εμφάνιση του συνδρόμου αυτού αλλά long covid μπορεί να παρουσιάσουν ακόμα και ασθενείς μετά από ήπια νόσο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να γίνει περισσότερη έρευνα ως προς αυτό ώστε να διευκρινιστούν οι παράγοντες κινδύνου, οι τρόποι πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης του συνδρόμου.