Η Martina Navratilova, μια από τις μεγαλύτερες αθλήτριες στην ιστορία, διαγνώστηκε με καρκίνο του λαιμού Σταδίου 1, ενώ παλαιότερα είχε «παλέψει» και πάλι με καρκίνο του μαστού.
Η 66χρονη είχε ανακαλύψει ένα διογκωμένο λεμφαδένα στο λαιμό της τον Νοέμβριο.
«Η Μαρτίνα παρατήρησε έναν διογκωμένο λεμφαδένα στο λαιμό της κατά τη διάρκεια του τελικού του WTA στο Fort Worth. Όταν δεν μειώθηκε, έγινε βιοψία, τα αποτελέσματα έδειξαν καρκίνο του λάρυγγα πρώτου σταδίου» δήλωσε η πλευρά της.
Τι είναι ο λαρυγγικός καρκίνος και πως εντοπίζεται
Ο λαρυγγικός καρκίνος εκδηλώνεται συχνότερα σε άτομα άνω των 60 ετών.
Η ακριβής αιτία του καρκίνου του λάρυγγα δεν είναι γνωστή. Παράγοντες ωστόσο που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο.
Σε αυτούς ανήκουν το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως ο αμίαντος και η σκόνη άνθρακα.
Λόγω της απουσίας ειδικών συμπτωμάτων πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι πρόκειται για κοινό κρυολόγημα.
Τα συμπτώματα «καμπανάκι»
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS), τα έξι συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα είναι τα εξής:
- Αλλοίωση της φωνής
- Πόνος ή/και δυσκολία στην κατάποση
- Όγκος ή πρήξιμο στη λαιμό
- Βήχας που δεν υποχωρεί
- Επίμονος πόνος στο λαιμό ή το αυτί
- Σε σοβαρές περιπτώσεις, δυσκολία στην αναπνοή
Κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν και άλλα συμπτώματα, όπως δύσοσμη αναπνοή, δύσπνοια, συριγμό, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή υπερβολική κούραση.
Διαβάστε σχετικά => Παγκόσμια θλίψη: «Έφυγε» ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου Πελέ - Με ποια μορφή καρκίνου «πάλευε», σε ποιους εμφανίζεται και γιατί
Ο επίμονος πονόλαιμος αποτελεί συχνά σύμπτωμα καρκίνου του θυρεοειδούς, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου.
Η πάθηση επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα, ο οποίος παράγει τις σχετικές ορμόνες.
Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς αποτελούν η έκθεση σε ακτινοβολία, ειδικά σε νεαρή ηλικία, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, κληρονομικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2 και η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς.
Με πληροφορίες από: Dailymail.uk