Σύμφωνα και με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, ο μη επαρκής ύπνος (λιγότερο από 5 ώρες) μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, η άνοια και οι καρδιακές παθήσεις.
Όπως καταδεικνύει η έρευνα, πιο επιρρεπής σε αυτές τις παθήσεις είναι οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο.
Ειδικότερα, οι ερευνητές από το University College London εξέτασαν την επίδραση του ύπνου στην υγεία περισσότερων από 7.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 50, 60 και 70 ετών για περισσότερα από 25 χρόνια, εστιάζοντας στην εμφάνιση δύο ή περισσότερων χρόνιων ασθενειών από μια λίστα 13 χρόνιων νοσημάτων.
Τι έδειξε η έρευνα
Τα ευρήματα της έρευνας έδωσαν μια πλήρη εικόνα με τους υπαρκτούς κινδύνους υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος 50χρονος που κοιμάται λιγότερο από πέντε ώρες. Συγκεκριμένα:
Είχαν έως και 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μια χρόνια ασθένεια και 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με δύο ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες, ενώ παράλληλα κινδύνευαν κατά 25% από αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, διαπιστώθηκε πως ο ανεπαρκής ύπνος (λιγότερο από 5 ώρες) συσχετίστηκε με 30% ως 40% αυξημένο κίνδυνο πολυνοσηρότητας σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν έως και επτά ώρες.
Η πολυνοσηρότητα σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Severine Sabia, από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Υγείας του University College του Λονδίνου και το Inserm στη Γαλλία, «αυξάνεται στις χώρες υψηλού εισοδήματος και περισσότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους έχουν πλέον τουλάχιστον δύο χρόνιες ασθένειες»προσθέτοντας ότι η ρουτίνα και η δομή του ύπνου αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.
Ακόμη, οι ερευνητές αξιολόγησαν και την επίδραση του μακρόχρονου ύπνου εννέα ή περισσότερων ωρών στην υγεία των ηλικιωμένων. Ωστόσο, δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης διάρκειας ύπνου στην ηλικία των 50 ετών και της πολυνοσηρότητας σε υγιή άτομα.
Παρόλα αυτά, εάν ένα άτομο είχε ήδη διαγνωστεί με μια χρόνια πάθηση, τότε οι πολλές ώρες ύπνου σχετίζονται με 35% περίπου αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποια άλλης ασθένειας.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτή η συσχέτιση θα μπορούσε να οφείλεται σε υποκείμενες συνθήκες υγείας που επηρεάζουν τον ύπνο.
Η μέτρηση της διάρκειας του ύπνου, για τους 4 χιλιάδες συμμετέχοντες, έγινε με τη βοήθεια μιας εξειδικευμένης ηλεκτρονικής συσκευής που επιβεβαιώνει τα ευρήματα.
Τέλος, τα στοιχεία της μελέτης Whitehall II που χρησιμοποιήθηκαν αφορούσε μόνο μέλη της δημόσιας διοίκησης, τα οποία ήταν όλα εργαζόμενα όταν προσλήφθηκαν στη μελέτη και πιθανότατα είναι πιο υγιή από τον γενικό πληθυσμό.
Δέκα συμβουλές για καλύτερο ύπνο
Για να διασφαλίσετε έναν καλύτερο βραδινό ύπνο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν μερικές συμβουλές όπως:
1. Περιορίστε τον χρόνο σας στο κρεβάτι και χρησιμοποιήστε το μόνο όταν είναι να κοιμηθείτε.
2. Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
3. Βγάλτε το ρολόι και τις κινητές συσκευές από το υπνοδωμάτιο
4. Κάντε σωματική άσκηση το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ πριν κοιμηθείτε (τουλάχιστον 3 ώρες πριν).
5. Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ, νικοτίνης και αλκοόλ το βράδυ.
6. Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων το βράδυ.
7. Φροντίστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου σας ώστε οι συνθήκες να είναι άνετες και κατάλληλες για ύπνο.
8. Κάνετε δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν πριν κοιμηθείτε (π.χ διαβάσμασμα ενός βιβλίου, μουσική κλπ).
9. Περιορισμός των σύντομων ύπνων κατά τη διάρκεια της ημέρας
10. Συνδιάστε γυμναστική με διατροφή για καλύτερα αποτελέσματα ποιοτικού ύπνου.