Αυτήν την εβδομάδα παρατηρήθηκε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης των επιδημικού κύματος. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων κατά 10% αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Επίσης μειώθηκε ο 7ημερος ημερήσιος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων μειώθηκε στα 2.640.
Επιπλέον στα θετικά νέα είναι και η μείωση της θετικότητας στο 4,2%, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αλλάξει χρώματα στον ευρωπαϊκό χάρτη. Επιπλέον, μειώθηκαν τα ενεργά κρούσματα στα 25 χιλιάδες.
Όσον αφορά τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID μειώθηκε στους 5.400. Επιπλέον για πρώτη φορά μετά από καιρό μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές με τον ημερήσιο μ.ο. να πέφτει κάτω από τους 500 την εβδομάδα που μας πέρασε. Επιπλέον σταθεροποίηση φάνηκε και στις ΜΕΘ, με περισσότερες αποσωληνώσεις από διασωληνώσεις. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθησης στις ΜΕΘ επιβαρύνθηκε λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα - περίπου σε ποσοστό 4%.
Στην Αττική, η επιδημία συρρικνώθηκε για 2η εβδομάδα στη σειρά - σε ποσοστό 6% - σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα έχοντας περίπου 2,000 ενεργά κρούσματα από ότι 2 εβδομάδες πριν. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται συρρίκνωση περίπου στο 8%.
«Έτσι ενισχύεται το σήμα της προηγούμενης εβδομάδας ότι στην Αττική η επιδημία δείχνει μικρά σημεία βελτίωσης ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης και πιθανής βελτίωσης» ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία που απαγορεύουν την χαλάρωση
Παρόλα αυτά, η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου και κάλεσε τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση.
Η μισή Ελλάδα παραμένει στο βαθύ κόκκινο. Σε πολλές περιοχές της χώρας ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των νέων κρουσμάτων ξεπερνούν τα 30 νέα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού την ημέρα. Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Αττική - κυρίως στον Κεντρικό και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών - στην Κεντρική και Δυτ. Μακεδονία.
Όσον αφορά την πληρότητα των ΜΕΘ COVID αυτή φτάνει το 87% στην Επικράτεια, το 89% στην Αθήνα και το 95% στη Θεσσαλονίκη.
Γιατί δεν επιτράπηκαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις
«Δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον ιό από τις πόλεις στα χωριά μας» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία εξήγησε γιατί τη Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε τις μετακινήσεις εκτός Περιφέρειας. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στις μεγαλουπόλεις. και τη μεγάλη ασυμμετρία που υπάρχει μεταξύ των μητροπολιτικών κέντρων και της επαρχίας.
Επιπλέον, όπως πρόσθεσε, τυχόν έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές επαρχιακές πόλεις θα αύξανε την πίεση στα νοσοκομεία εκεί, που δεν έχουν τις δυνατότητες που έχουν τα νοσοκομεία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη
Τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε σύσταση για χρήση διπλής μάσκας κατά την παραμονής μας στις εκκλησίες. Όσον αφορά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις πρότεινε την παραμονή στον υπαίθριο χώρο μέχρι 12 άτομα και το πολύ μέχρι 2 οικογένειες. Παράλληλα, παρότρυνε τη διενέργεια self test πριν τις συγκεντρώσεις αυτές.
Χαμηλό το ποσοστό των εμβολιαζόμενων άνω των 80 ετών
Η κ. Παπαευαγγέλου στάθηκε επίσης στη σημασία εμβολιασμού. Ειδικότερα, κάλεσε για μία ακόμη φορά τον κόσμο να εμβολιαστεί, καθώς 1/4 ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι άτομα άνω των 75 ετών
«Είναι τρομακτικά λυπηρό να βλέπουμε COVID ασθενείς που ενώ είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν να μην το κάνουν είτε γιατί το αμέλησαν είτε γιατί φοβήθηκαν. Τα οφέλη του εμβολιασμού είναι σαφή και αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας»
Μόλις το 65%,, μονο 2/3, δηλαδή άνω των 80 ετών έχουν είτε λάβει την 1η δόση ή έχουν κλέισει ραντεβού για το 1ο εμβόλιο.