Η μελέτη συμπεριέλαβε 499 υγειονομικούς. Οι 100 έλαβαν ένα συνδυασμό εμβολίων, 200 έλαβαν 2 δόσεις της Pfizer και οι υπόλοιποι 2 δόσεις της AstraZeneca.
Σε κάθε περίπτωση εμφανίστηκαν εξουδετερωτικά αντισώματα, που απέτρεπαν τον ιό από το να εισέλθει στα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί. Το αποτέλεσμα του μεικτού εμβολιασμού έδειξε παρόμοια επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων με αυτά που βρέθηκαν στο γκρουπ που εμβολιάστηκε με 2 δόσεις Pfizer.
Η μελέτη της Νότιας Κορέας ανέλυσε επίσης την εξουδετερωτική δραστηριότητα έναντι σημαντικών μεταδοτικών στελεχών.
Καμία από τις ομάδες δεν έδειξε μειωμένη εξουδετεροποιητική δραστηριότητα έναντι της παραλλαγής Άλφα, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, αλλά ο τίτλος εξουδετέρωσης μειώθηκε κατά 2,5 έως 6 φορές έναντι των Βήτα, Γάμα και Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδία αντίστοιχα.
Παρόμοια αποτελέσματα και από βρετανική μελέτη για το συνδυασμό εμβολίων
Μία βρετανική μελέτη τον περασμένο μήνα φανέρωσε παρόμοια αποτελέσματα. Μία δόση AstraZeneca ακολουθούμενη από μία με Pfizer παρήγαγαν Τ-κύτταρα, και μεγαλύτερη ανοσοαπόκριση σε σχέση με ένα σχήμα εμβολίασμού με 1η δόση Pfizer και 2η AstraZeneca.
Τα δεδομένα αυτά επαληθεύουν την ορθότητα της απόφασης πολλών χωρών να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις αντί για τη χορήγηση 2ης δόσης με AstraZeneca αφότου το εμβόλιο συνδέθηκε με σπάνιους θρόμβους αίματος.
ΠΗΓΗ: Reuters