Όσον αφορά το γιατί αυτό το στερεότυπο έχει τέτοια διάρκεια ζωής, οι ερευνητές της μελέτης επισημαίνουν ότι έχει σχέση με το πώς οι άνθρωποι ερμηνεύουν τα συναισθήματα που δείχνουν οι άντρες και οι γυναίκες.
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι όταν ένας άνδρας γίνεται συναισθηματικός ενώ παρακολουθεί κάποιο άθλημα, οι άλλοι τον χαρακτηρίζουν ως παθιασμένο. Ωστόσο, αν μία γυναίκα γίνει συναισθηματική για οποιοδήποτε λόγο, τότε ο κόσμος μπορεί να τη θεωρήσει «παράλογη» ή «υστερική». Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο κόσμος ερμηνεύει τα δυνατά συναισθήματα, όπως ο ενθουσιασμός, η νευρικότητα ή η δύναμη πολύ διαφορετικά ανάλογα με το φύλο που τα εκφράζει.
Η μελέτη τους παρακολούθησε ένα γκρουπ 142 αντρών και γυναικών σε μία περίοδο 75 ημερών, καταγράφοντας τα καθημερινά συναισθήματα κάθε ανθρώπου. Η μελέτη χώρισε τις γυναίκες σε 4 υπό-γκρουπ. Στα 3 από αυτά χορηγήθηκα αντισυλληπτικά δια του στόματος ενώ στο ένα δεν επηρεάστηκε ο φυσικός κύκλος
Παρατήρησαν και κατέγραψαν συναισθηματικές διακυμάνσεις μέσω 3 διαφορετικών οδών και στη συνέχεια τα συνέκριναν ανάμεσα στα φύλα. Τελικά, οι επιστήμονες κατέγραψαν ελάχιστες ή καμία συναισθηματική διαφορά ανάμεσα στους συμμετέχοντες ή κάποιο από τα 4 γυναικεία γκρουπ. Αυτό δείχνει, ότι τα συναισθήματα ενός μέσου άντρα αλλάζουν και διακυμαίνονται το ίδιο πολύ με της μέσης γυναίκας. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι αυτές οι διακυμάνσεις είναι το αποτέλεσμα διαφορετικών παραγόντων για έναν άντρα σε σχέση με μία γυναίκα.
«Επίσης, δεν βρήκε σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων των γυναικών, καθιστώντας σαφές ότι τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όχι μόνο στις ορμόνες» είπε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Adriene Μπελτζ, UM επίκουρος καθηγητής της ψυχολογίας, λέει σε ένα δελτίο πανεπιστήμιο .
Καταργώντας τα επιστημονικά στερεότυπα για τις γυναίκες
Η ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι αυτή η μελέτη αμφισβητεί επίσης μακροχρόνιες επιστημονικές πρακτικές. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν αποκλείσει τις γυναίκες από διάφορες ερευνητικές πρωτοβουλίες λόγω της πεποίθησης ότι οι διακυμάνσεις των ορμονών των ωοθηκών προκαλούν συναισθηματικές διακυμάνσεις που δεν είναι ιδανικές για ερευνητικούς σκοπούς.
«Η μελέτη μας παρέχει μοναδικά ψυχολογικά δεδομένα για να δείξει ότι οι δικαιολογίες για τον αποκλεισμό των γυναικών αρχικά (επειδή οι διακυμάνσεις των ορμονών των ωοθηκών και κατά συνέπεια τα συναισθήματα, τα συγκεχυμένα πειράματα) ήταν λανθασμένες», καταλήγει ο καθηγητής Beltz.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.
ΠΗΓΗ: studyfinds